Още 14 идеално запазени дървени саркофага са открити в некропол в Египет (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 21 септември 2020 в 09:01 6076 0

Кредит Facebook/Ministry of Tourism and Antiquities

Египетското министерство на туризма и антиките съобщава, че още 14 саркофага, положени преди 2 500 години са открити в некропола Сакара, южно от Кайро.

Новото откритие е направено малко след намирането на други 13 дървени саркофага на същото място в некропола. 

Огромният некропол Сакара се намира на около 16 километра от пирамидите в Гиза. Той е част от древния град Мемфис, където се намира и колосалната стъпаловидна пирамида на фараона Джосер. 

Новооткритите саркофази са в идеално запазено състояние и ясно се виждат сложните орнаменти и изображения върху тях, както и йероглифно писмо. 

Саркофазите са запазени в отлично състояние. Кредит: Facebook/Ministry of Tourism and Antiquities

От министерството съобщават, че са планирани още разкопки, които вероятно ще доведат и до откриването на още дървени саркофази.

В рекламен видеоклип за новите находки, министъра на туризма и антиките Халед ал-Анани обяснява, че скорошните открития в Сакара са "едва началото".

Страната се опитва да съживи отново туризма, който е засегнат от ограниченията за пътуване. През юли властите отвориха отново за посещение пирамидите в Гиза и други археологически обекти в страната. През 2019 г., преди кризата с COVID-19 да засегне туристическия сектор по целия свят, Египет успява да привлече около 13,6 милиона посетители.

Източник: Science alert - Egyptian Authorities Just Found 14 More Coffins That Have Been Sealed For 2,500 Years

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !