03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Още преди 120 000 г. древните хора са събирали миди с отвор, за да ги нижат и носят като огърлици

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 юли 2020 в 09:17 24310
Черупка на Glycymeris modesta. Снимка: Wikimedia Public Domain

Ново изследване, публикувано в PLOS ONE, разкрива, че ранните хора в средния палеолит са събирали мидени черупки с естествено образувани отвори в тях, за да могат да ги нанизват на декоративни огърлици. 

Откриваните многобройни черупки с естествени отвори отдавна се свързват с ранните обитания на хората, като някои датират още от преди 160 000 години в райони на Северна Африка, Южна Африка и Източното Средиземноморие.

За да определят дали тези колекции са събирани за направата на огърлици, водещите автори Даниела Бар-Йосеф Мейер (Daniella Bar-Yosef Mayer) от Университета на Тел Авив и Ирис Громан - Ярославски (Iris Groman-Yaroslavski) от Университета на Хайфа, Израел, събират и изследват пробити мидени черупки. Те са от род Glycymeris и учените използват различни техники, включително пясък, кожа и камък, за да симулират ефектите от износване с времето и нанизват черупките на нишки от див лен. Те търсят в древните миди следи, които биха могли да покажат дали те също са били нанизвани по този начин. 


Мидени черупки от пещерата Кафзех, чието износване е изучено. Кредит: Bar-Yosef Mayer et al, PLOS ONE, 2020

Учените сравняват своите нанизани миди с такива, открити в пещерата Кафзех, средиземноморски палеолитен обект, датиран на 120 000 години, в който са открити много естествено перфорирани черупки. Микроскопският анализ на петте най-добре запазени мидени черупки от пещерата показва следи, съвпадащи с изкуствено обработените миди от симулацията. Анализът показва контакт както с нишката, така и между отделните раковини, което предполага, че те са били окачени близо едни до други. От петте древни черупки, четири имат и следи от оцветяване с охра, пигмент, използван от древните хора. 

Доказателствoто, че черупките са били окачени на нишка, не позволява да се определи точното им символично значение. Но двойни черупки, включително и подобни на тези от пещерата Кафзех, често се срещат в палеолитните обитания, което показва, че са имали значение. Добавянето на нишките от лен също подчертава, че е било важно черупките да бъдат носени, а не просто украса на пещерата. 

"Съвременните хора събират неперфорирани черупки за символични цели от преди 160 000 години и дори по-рано, а преди около 120 000 години те започват да събират пробити миди и да ги носят на нишка", обяснява Майер. "Ние заключваме, че тези нишки, които са имали и много други приложения, са изобретени в този времеви период".

Източник: IFLScience - Ancient Humans Collected Shells With Holes In To Paint And Thread Onto Necklaces


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.