19 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Откриха носорог драконов гущер, изгубен за науката повече от 100 години

Индонезийските гущери на Модилиани са яркозелени, но могат да променят нюансите си като хамелеон

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 юни 2020 в 09:50 35010
Забележим с рога, който стърчи от носа му, през 2018 г. в горите на Северна Суматра, Индонезия, е намерен жив гущер на Модиляни. Видът за последно е забелязан през 1891 г. Кредит: Putra et al., 2020

За първи път учените успяха да наблюдават на свобода рядък индонезийски гущер, който досега бе известен само от един-единствен екземпляр, попаднал в музей през 19 век.

Загадъчният гущер е донесен в Европа от Елио Модилиани (Elio Modigliani). Италианският банкер, зоолог, ботаник и антрополог между 1886 и 1894 г. е направил няколко експедиции до Суматра и най-слабо поснатите острови на Индонезия. Той е събрал толкова много най-екзотичен материал, че в негова чест са наречени пет вида влечуги и земноводни.

Един от тях е образец на гущер, забележителен със своя рог, който стърчи от носа му, който получава през 1933 г. официалното си таксономично описание въз основа на копие, запазено в музея в Генуа, и името Harpesaurus modiglianii. Но досега не са регистрирани данни за нито един намерен друг такъв гущер до съвсем скоро. През 2018 г. на брега на пълна с вода вулканична калдера в Суматра е открито тялото на мъртъв гущер на Модилиани с характерния „рог“ на муцуната си.

Илюстрация от описанието на носорогия дракон 1933 г. Кредит: Museo Civico di Storia Naturale di Genova, Putra et al., 2020

Скоро индонезийските учени организират нова експедиция за търсене на живи влечуги - и техните усилия са увенчани с успех. В нова статия, публикувана в Taprobanica: The Journal of Asian Biodiversity, Каирунас Путра (Chairunas A. Putra) и неговите съавтори разказват за наблюденията си на гущер на Модилиани, спящ на нисък клон. Учените заснемат и изучават поведението на влечугото, а след това го пускат на свобода.

Мъртвият екземпляр на музея в Генуа е бледо син, заради химикалите, използвани за консервирането му, но вече е известно, че естественият цвят на този гущер е предимно ярко зелен, което служи като добър камуфлаж сред местната растителност. Когато е изплашен и стресиран той променя цвета си от жълто-зелен до кафяв.

Изплашен и стресиран носорогият дракон променя цвета си от жълто-зелен до кафяв. Кредит: Putra et al., 2020

Внимателното сравнение потвърждава, че както древният екземпляр, така и трупът, намерен през 2018 г., и живият гущер, видян по-късно, са представители на един и същи вид носороги дракони.

Влечугото принадлежи към семейството на гущерите Agamidae, които обикновено се наричат ​​драконови гущери. Има 30 агамидни вида, които никога не са били видени от първото им описание, и 19 вида, които са известни само от един-единствен екземпляр.

Бъдещето на гущера е тревожно.

„Живият дракон е намерен извън природозащитна зона и наблизо се случва масово обезлесяване“, разказват авторите.

Но преоткриването му е надежда за опазването на гущера. Преди да бъде забелязан отново, никой не знаеше къде точно живее гущерът на Модиляни или дали вече не е изчезнал. Но сега можем да го проучим, да разберем неговите екологични нужди и да се надяваме да приложим достатъчно мерки за опазването му.

Справка: 

C.A. Putra et al. Rediscovery of Modigliani’s nose-horned lizard, Harpesaurus modiglianii Vinciguerra, 1933 (Reptilia: Agamidae) after 129 years without any observationTAPROBANICA: The Journal of Asian Biodiversity. Vol. 9, May 2020.  

Източник: A nose-horned dragon lizard lost to science for over 100 years has been found, sciencenews


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.