07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Открит е най-далечният мегамазер, много мощна емисия, произведена от сливането на две галактики преди 5 милиарда години

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 април 2022 в 00:01 82810
Кредит: AcidAshes, Pixabay, ID: 6395615

Екип изследователи с помощта на телескопа MeerKAT в Южна Африка откри най-стария мегамазер, идентифициран някога. 

Това е мощен радиовълнов лазер в космоса - всъщност лазер, но с по-дълги дължини на вълната. Разстоянието до мегамазера е 5 милиарда светлинни години, в километри: 58 ​​x 10²¹ км. В момента това е най-далечният известен мазер и е открит от международен екип, ръководен от Марчин Гловацки (Marcin Glowacki) от Международния център за радиоастрономически изследвания. Мегамазерите обикновено се образуват, когато две галактики се сблъскат челно и газът се нагрее до такава степен, че може да излъчва радиолъчение като мазер.

Концепция на художник за хидроксилен мазер. Вътре в сливането на галактики има хидроксилни молекули, съставени от един атом водород и един атом кислород. Когато една молекула абсорбира фотон с дължина на вълната 18 см, тя излъчва два фотона със същата дължина на вълната. Когато молекулярният газ е много плътен, обикновено когато две галактики се сливат, това излъчване става много ярко и може да бъде открито от радиотелескопи като MeerKAT. Кредит: IDIA/LADUMA с помощта на данни от NASA/StSci/SKAO/MolView

Изследователите наричат ​​сега намерения обект „Nkalakatha“ (произнася се ng-kuh-la-kuh-tah), което на езика исизулу на южноафриканското племе на зулусите означава „Големият шеф“. Нкалаката е хидроксилен мегамазер, чийто източник са хидроксили - молекули с един кислороден атом и един водороден атом.

При сливане на галактики има хидроксилни молекули. Когато една молекула абсорбира фотон с дължина на вълната 18 см, тя излъчва два фотона със същата дължина на вълната. Когато молекулярният газ е много плътен, обикновено когато две галактики се сливат, това излъчване става много ярко и може да бъде открито от радиотелескопи като MeerKAT (вижте илюстрацията по-горе).

Д-р Гловацки разказва, че мегамазерът е бил открит през първата нощ от проучване, включващо повече от 3000 часа наблюдения от телескопа MeerKAT.

Долу е снимка на галактиката, която е източникът на мегамазера, направена с Hyper Suprime-Cam (HSC), прикрепена към 8,2-метровия телескоп Subaru.

Трицветното оптично изображение на галактиката домакин на хидроксилния мегамазер, взето от Hyper Suprime-Cam (HSC) на 8,2-метровия телескоп Subaru. Кредит: ICRAR.

Известни са още мегамазери, като галактиката Arp 220, но никой от тях не е толкова далече, колкото Нкалаката. Картата по-долу показва местоположението на Нкалаката, разположен между ярките звезди Арчернар и Алдебаран.

Галактиката домакин на Нкалаката, гледана от Пърт, Западна Австралия. Намира се на ~5 милиарда светлинни години и е невидимо с просто око, между Арчернар и Алдебаран.

Справка: [2204.02523] LADUMA: Discovery of a luminous OH megamaser at z > 0.5

Източник: Astronomers detect galactic space laser, ICRAR


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.