Отпечатъци от стъпки на 296 000 години от древни хора са открити в Испания

Смята се, че са неандерталци, но може да са от по-ранен вид хора

Ваня Милева Последна промяна на 14 ноември 2022 в 00:01 2910 0

Обектът Маталасканас (район El Pichilín Ranch). (А) Географско положение и геоложки условия на обекта. Вдясн - Някои подходящи отпечатъци от стъпки на хоминини. Всички мащабни линии са 5 см.  Кредит: Mayoral et al ., doi: 10.1038/s41598-022-22524-2.

Нашите древни предци-хоминини може да са се заселили на Иберийския полуостров преди около 295 800 години според нов анализ на отпечатъци, открити на плаж в Андалусия. Първоначално открити през юни 2020 г., в началото се смяташе, че отпечатъците са направени от неандерталци преди около 106 000 години, но новата оценка предполага, че те може да са оставени от по-ранен вид хора.

Следите са отпечатани в слой седимент в скалата Асперило в Маталасканяс и изглежда са направени от най-малко трима индивида, включително дете на възраст от шест до осем години. Досега са открити повече от 300 отпечатъка, а фактът, че те водят към поредица от животински следи предполага, че може да са оставени от ловци.

Въпреки забележителното състояние на запазеност на отпечатъците, изследователите смятат, че не могат надеждно да ги свържат с определен вид хоминин, тъй като анатомичните им характеристики не са достатъчно подробни. Първоначалните оценки за възрастта на отпечатъците обаче предполагат, че те идват от горния плейстоцен, когато неандерталците са обитавали региона.

Хоминини и хоминиди

Хоминините са всички видове древни човеци, които са по-тясно свързани с хората, отколкото със шимпанзетата, включително и съвременни хора (род Homo, австралопитеци и др.), а хоминидите са всички съвременни и изчезнали човекоподобни маймуни - горили, шимпанзета, орангутани (без гибони) и хора, както и техните непосредствени предшественици.

За да проверят това предположение, авторите на ново проучване преизчисляват възрастта на четири проби от седименти, използвайки техника, наречена оптично стимулирана луминесценция. Резултатите показват, че материалът всъщност е значително по-стар, отколкото са смятали първоначално, и произхожда от средния плейстоцен.

По-конкретно, отпечатъците изглежда са направени между топъл период, известен като морски изотопен етап 9 (MIS 9) и по-хладния MIS 8, когато е настъпило голямо заледяване. Останките на хоминини от тази епоха са изключително редки, въпреки че авторите на изследването казват, че по-топлият климат на Южна Испания би осигурил едно от най-добрите местообитания в Европа за хората през това време.

Към днешна дата само четири места са дали отпечатъци от хоминини от средния плейстоцен. Отпечатъците от две от тези места се приписват на неандерталци, докато тези от останалите две места се смята, че са направени от по-ранен прародител, наречен Homo heidelbergensis или Хайделбергски човек.

Отпечатъците може да са оставени по време на лов. Кредит: Mayoral et al., Scientific Reports, 2022

Според авторите на изследването дължината на отпечатъците и на четирите от тези места съвпада с тези в Маталасканяс, което предполага, че те също принадлежат към един от тези два вида.

„Вкаменелостите на европейските хоминини от средния плейстоцен принадлежат на неандерталската линия, или на неандерталците, или на Homo heidelbergensis“, пишат авторите. „Следователно, най-вероятното таксономично назначение за отпечатъците на Маталасканяс би било един от таксоните в тази линия. По-точното приписване обаче изглежда сложно, тъй като има много дебати за еволюцията на тази линия, но също и за таксономичната дефиниция на Homo heidelbergensis.

Интересното е, че изследователите също описват следи, принадлежащи на изчезнали животни в Маталасканяс като слонове с прави бивни и зубри. Чрез преоценка на възрастта на отпечатъците, авторите са в състояние да потвърдят, че тези видове са обитавали Иберийския полуостров през средния плейстоцен.

Географско разпределение на основните палеоантропологични обекти за европейския среден плейстоцен. Представени са само тези, които съдържат скелетни и технологични находки. В червено са отпечатъците на стъпки. От България е отбелязана пещерата Козарника в Западна Стара планина. Кредит:  Mayoral et al., Scientific Reports, 2022

В заключение изследователите смятат, че „отпечатъците от Маталасканяс представляват важно свидетелство за разбирането на човешката дейност в Европа през плейстоцена“.

„Новата хронология в Маталасканяс показва, че човешките отпечатъци са били направени близо 200 000 години преди времето, установено в първоначалното им изследване“, заявяват учените.

„Този ​​нов контекст е уместен, тъй като предоставя информация за вкаменелостите от средния плейстоцен, фрагментарни и географски разнородни записи, приписвани на видове, принадлежащи към неандерталската линия.“

Справка: Mayoral, E., Duveau, J., Santos, A. et al. New dating of the Matalascañas footprints provides new evidence of the Middle Pleistocene (MIS 9-8) hominin paleoecology in southern Europe. Scientific Reports 12, 17505 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-22524-2

Източник:

Ancient Footprints Place Humans In Spain 200,000 Years Earlier Than Thought, IFL Science

296,000-Year-Old Hominin Footprints Found in Spain, Enrico de Lazaro, Sci.News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !