Първото яйце на белобрад лешояд се появи у нас след повече от половин век

Наука OFFNews Последна промяна на 08 февруари 2016 в 10:45 3903 0

Кредит Зелени Балкани

В гнездото младата майка се грижи за скъпоценното яйце, а на мъжкия е позволено само да гледа на почтено растояние...поне за сега :)

Спасителният център в Стара Загора на организацията в областта на опазването на редки видове и местообитания "Зелени Балкани" вече може да се похвали с първото снесено яйце на брадати лешояди в България след повече от 60 години пауза.

"Няма думи с които да опишем чувството на една сбъдната мечта. Защото това яйце е именно такова. Още от създаването на Центъра през далечната 1996 година една от идеите на основателите му е връщането на изчезнали от България видове, като в първите редици стои именно брадатият лешояд", гласи съобщението на екипа, постигнал успеха.

Първата крачка в тази посока бе направена през 2007 година, когато в Центъра на Зелени Балкани пристигнаха два брадати лешояда, изпратени от д-р Ханс Фрей от специализирания размножителен център Ричард Фауст, Австрия.

Женската птица, която и до сега е част от двойката, е с 25% критска и 75% азиатска кръв и е много важна заради балканската си връзка. Месец след пристигането им в Центъра, за съжаление, мъжката птица умря от аспергилоза (гъбично заболяване). Така, нашата дама, се сдоби със сегашния си партньор, който е година по-възрастен от нея и на 100% азиатец.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !