29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Разкрива ли алкохолът истинското ни аз? (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 декември 2016 в 10:00 93670

"Това е то алкохолът - причина и решение на всички житейски проблеми", отбелязва небезизвестният философ Хоумър Симпсън.

Благодарение на алкохола се социализираме по-лесно и според някои хора - разкриваме нашите истински чувства и мисли пред другите. Но защо ни действа по такъв начин?

Отговаря Big Think:

На първо време алкохолът намалява нивата на някои невротрансмитери и увеличава тези на други.
В зависимост от конкретната област от нервната система даден невротрансмитер може да има стимулиращо или потискащо въздействие.

Алкохолът потиска отделянето на стимулиращи невротрансмитери като глутамат, които поддържат ясното мислене и нивата на енергия, и увеличава отделянето на потискащи невротрансмитери като гама-аминомаслена киселина (GABA).

Действието на алкохола върху церебралния кортекс води до неясна мисъл и ни прави по-невнимателни в това, което говорим. Той също така прави обработката на информация от сетивата по-неефективна и по този начин се забавя нашето време за реакция. На действието върху малкия мозък се дължи залитането и загубата на баланс.

В същото време обаче алкохолът провокира повишено освобождаване на допамин - на което се дължи усещането за щастие и последващото пристрастяване.

Той или тя ме обича или не ме обича

Има хора, които се чудят защо техните любими стават откровени, когато са пияни. Алкохолът ли говори, или може би това са честни прояви на привързаност? По-скоро първото. Ако даден човек е само леко пиян, подобни изявления е по-вероятно да са искрени, защото мозъкът все още работи. Но докато алкохолът не кара мозъка да работи по изцяло различен начин, той възпрепятства ясното мислене.

Чувствата са свободно изразени, но поради нарушения мисловен контрол. Понякога казаното може да съвпадне със суровата истина - все пак дори разваленият часовник е верен два пъти на ден.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.