Редки кадри на стъклен октопод (видео)

Подводен робот улови кадрите, докато изследва океанското дъно

Ваня Милева Последна промяна на 22 юли 2021 в 00:02 6653 0

Кредит: Schmidt Ocean Institute

Подводен робот е записал зашеметяващи кадри на стъклен октопод, почти напълно прозрачно главоного, което рядко е заснемано на филм.

Стъкленият октопод с научно наименование Vitreledonella richardi е малко същество, тежащо само около 30 г с дължина приблизително 40 см.

Цялото му тяло е прозрачно, с изключение на очите, зрителния нерв и храносмилателния тракт. Това помага на стъкления октопод да оцелее в дивата природа, прикривайки се от хищници и му помага да се промъква към жертвите си.

Стъкленият октопод е открит за първи път през 1918 г. и може да бъде намерен в тропическите и субтропичните води по целия свят.

Въпреки това, наблюденията на това удивително създание са редки, защото е малко, обитава големи дълбочини, където не може да достигне светлина, и всъщност трудно е да се забележи.

Поради тази причина по-голямата част от това, което знаем за това същество, е извлечена от останки, намерени в коремите на враговете му, и те могат да предоставят само ограничена информация.

Какво ново? На 8 юли екип океанолози съобщава за края на експедиция до централната част на Тихия океан на борда на изследователския кораб "Фалкор" на Океанографския институт "Шмид".

По време на 34-дневната експедиция робот, наречен "СуБастиан" (SuBastian) бе изпратен на морското дъно, за да запише кадри - и улови две наблюдения на стъклен октопод.

Стъкленият октопод не беше единственото забележително откритие на експедицията.

Учените заснемат и друго неуловимо животно, китовата акула, и наблюдавани са раци, които крадат риба един от друг - уникално поведение за вида.

Докато са на кораба, учените провеждат експерименти върху имунната система на корали и гъби, които биха дали информация за бъдещи медицински изследвания.

„Океанът крие чудеса и обещания, които дори не сме си представяли, още по-малко да ги открием“, отбелязва Уенди Шмид (Wendy Schmidt), съоснователка на  Океанографския институт "Шмид", в съобщение за пресата.

„Експедиции като тези ни учат защо трябва да увеличим усилията си за възстановяване и по-добро разбиране на морските екосистеми навсякъде по света" продължава Уенди Шмид, "защото голямата верига на живота, която започва в океана, е от решаващо значение за човешкото здраве и състояние“.

Източник: Rarely seen glass octopus caught on film, Freethink

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !