Регистрираха изненадващо силно лъчение от черната дупка в центъра на нашата галактика

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 август 2019 в 13:23 15835 0

Кредит pixabay

Aстрономи наблюдават необичайно поведение на свръхмасивната черна дупка в сърцето на Млечния път, Sagittarius A*, която става 75 пъти по-ярка, преди да се върне към нормалното си състояние. Това е най-яркото досега наблюдение на Sgr A* в близкия инфрачервен диапазон. 

"Черната дупка беше толкова ярка, че първоначално я помислих за звездата S0-2, защото никога не съм я виждал такава", споделя Туан До (Tuan Do) от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. "При следващите наблюдения стана ясно, че източникът е променлив и трябва да е черната дупка. Почти веднага разбрах, че се случва нещо необичайно."

Астрономите изследват каква е причината за това и техните резултати са достъпни в платформата arXiv и приети за печат в списание The Astrophysical Journal Letters.

До и екипът му правят наблюдения на центъра на галактиката в продължение на четири нощи в обсерваторията WM Keck Observatory в Хавай и успяват да съберат над два часа запис в няколко секунди.

Ярко светещата точка в началото на видеото са прах и газ, въртящи се около Sgr A*. Самите черни дупки не излъчват никакво лъчение, което може да бъде засечено от техниката, с която разполагаме, но близкостоящите обекти започват да излъчват в следствие на триенето, предизвикано от гравитационните сили на черната дупка. 

Когато това лъчение се наблюдава с телескоп в инфрачервената област, то изглежда като светлина. Обикновено осветеността на Sgr A* примигва като свещ, варирайки от минути до часове. Но когато зоната около черната дупка излъчва толкова силно, това е знак, че може би някакъв обект е толкова близо, че да бъде увлечен от гравитацията й. Първият кадър, заснет в началото на наблюдението, е най-ярък, което означава, че Sgr A* може да е била и по-ярка, преди това, смята До.

Екипът събира и анализира още данни, но очакваните възможности са две. Едната е обектът G2, считан за газов облак, доближил се на 36 светлинни години до Sgr A* през 2014 г. Но в този случай, близостта до черната дупка би трябвало да го е разкъсала и част от него да е погълната, а все още нищо такова не се е случило.

Според учените, другото възможно обяснение е наблюдаваното явление да е закъсняла реакция. 

"Една от възможностите е звездата S0-2, която премина близо до черната дупка миналата година, да е променила начина, по който газът изтича в нея и сега повече газ да бъде увличан, което да предизвика тези отклонения", предполага До. 

Единственият начин за проверка е получаването на още данни. В момента се събират такива в по-широк спектър на дължини на вълната. Скоро предстоят и още наблюдения в земната обсерватория Keck Observatory, а и много други телескопи, включително Spitzer, Chandra, Swift и ALMA следят центъра на галактиката в последните месеци. Тези данни могат да разкрият различни аспекти от физиката на промяната на яркостта и да разберат какво се случва с Sgr A*.

Източник: Science alert - Our Galaxy's Supermassive Black Hole Has Emitted a Mysteriously Bright Flare

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !