31 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Рой пчели генерира повече електроенергия от буреносен облак

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 октомври 2022 в 06:09 37930
Пчелните рояци произвеждат електричество. Кредит: Flickr (CC BY-NC 2.0)

Роевете медоносни пчели могат да генерират електрически заряд от 1000 волта на метър - плътност на напрежението, по-голяма от тази на гръмотевичните облаци и наелектризираните прашни бури.

Откритието е изненада, когато Елард Хънтинг (Ellard Hunting) от Бристолския университет във Великобритания и неговият екип проследяват времето в полева станция в близост до техния университет. Те забелязват, че мониторите им за електрическо поле регистрират скок в атмосферния електрически заряд въпреки липсата на буреносна активност. По същото време обаче наблизо западните медоносни пчели (Apis mellifera) се роят - поведение, което насекомите извършват, когато търсят нов дом.

"Когато разгледах данните, бях малко изненадан да видя, че това е имало огромен ефект", разказва Хънтинг.

Вече бе известно, че отделните пчели носят малък заряд, но напрежение от такъв мащаб никога досега не е било документирано при роящите се медоносни пчели.

Екипът разполага допълнителни монитори за електрическо поле в комбинация с видеокамери за измерване на електрическото поле и плътността на роевете и изчаква пчелите в близките кошери да се роят по естествен път. Изследователите са записали три роя, които са преминавали покрай мониторите за около 3 минути наведнъж. Те установили, че пчелните роеве създават електрически заряд, вариращ от 100 до 1000 волта на метър. Анализирайки близостта на пчелите една до друга в роевете, екипът установява, че колкото по-гъст е роят, толкова по-силно е електрическото поле.

Плътността на заряда на рой пчели е била около осем пъти по-голяма от тази на гръмотевичен облак и шест пъти по-голяма от тази на наелектризирана прашна буря. Кредит: Wikimedia Commons и Pxhere

Хънтинг сравнява най-високия заряд на пчелите с предишни данни за метеорологични явления, като ветровити буреносни облаци, гръмотевични бури и наелектризирани прахови бури, и установява, че гъстите пчелни роеве превъзхождат всички. Плътността на заряда им е била около осем пъти по-голяма от тази на гръмотевичен облак и шест пъти по-голяма от тази на наелектризирана прашна буря.

Не е известно дали тази способност е полезна за пчелите, или е случаен продукт на триенето между крилата им и въздуха - подобно на човек, който търка балон по дрехите си. Зарядът би могъл да послужи за неизвестна цел, тъй като пчелите използват електрическите полета, за да търсят храна, посочва Виктор Мануел Ортега-Хименес (Victor Manuel Ortega-Jiménez) от Университета в Мейн.

Хименес се пита дали същото явление се случва и при други летящи, роящи се животни като птици и прилепи.

"Това са все интересни въпроси, които тази статия дава възможност да се изследват", обяснява Хименес.

Справка: Observed electric charge of insect swarms and their contribution to atmospheric electricity
Ellard R. Hunting, Liam J. O’Reilly, R. Giles Harrison, Sam J. England, Beth H. Harris, Daniel Robert et al
iScience. Published: October 24, 2022 DOI: https://doi.org/10.1016/j.isci.2022.105241

Източник: Honeybee swarms generate more electricity per metre than a storm cloud, New Scientist


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.