28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ролята на научните изследвания и иновациите за ускорено развитие на икономиката дискутира бизнес форум

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 юли 2016 в 09:00 21780
Снимка: БАН

Българската академия на науките, Регионалният академичен център в Пловдив и Община Пловдив проведоха бизнес форум на тема „Научните изследвания и иновациите - основа за ускорено развитие на икономиката в Пловдивския регион“.

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и заместник-кметът по образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество на община Пловдив Стефан Стоянов откриха форума в Дома на културата „Борис Христов“.

Основните дискутирани теми бяха: „Пловдив – Европейски център на научните изследвания, иновациите и съвременната индустрия“, „Икономическа зона Тракия – добри възможности за инвестиции“, „Новият завод Sensata - пример за добра инвестиция на правилното място“, „Състояние и развитие на информационните технологии в Пловдивския регион“, „Възможности за създаване на Център по компетентност по мехатроника и чисти технологии“ и „Състояние и развитие на биотехнологиите в Пловдивския регион“.

Представители на бизнеса, образованието и науката се включиха в дискусията по представените теми. При наличието на Тракия икономическа зона, в която национални и международни компании вече са инвестирали 1.1 милиарда евро, седем университета, седем филиала на БАН и институти на Селскостопанската академия в Пловдивския регион има реални условия за ускорено развитие на икономиката преди всичко в областта на информационните технологии, аутсорсинга, мехатрониката и биотехнологиите.

Акад. Стефан Воденичаров обърна специално внимание, че в Пловдив има потенциал да се подготвят проекти за Център по върхови постижения по биотехнологии и Център по компетентност по мехатроника и чисти технологии.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.