03 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Руските космонавти изследваха дупката в МКС от открития космос (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 декември 2018 в 07:01 36440

Руските космонавти Сергей Прокопиев и Олег Кононенко успешно завършиха операция в открития космос по отварянето на топлинната и противометеороидната обшивка на кораба "Союз МС-09" взеха проби близо до дупката в жилищния отсек и се върнаха благополучно до Международната космическа станция.

Извънредното излизане в космоса продължи един час по-дълго от планираното - 7 часа и 45 минути вместо 6 часа и 31 минути, съобщава Роскосмос.

Основната им задача бе да изследват външната повърхност на кораба "Союз МС-09", мястото,  където в края на август, бе намерен двумилиметров отвор, чиято причина все още остава загадка.

Космонавтите трябваше да инспектират района, където тази дупка излиза навън, да я заснемат, да вземат проби близо до нея, за да помогнат да се разбере как се е появила.

Космическата разходка бе изключително затруднена, тъй като космонавтите трябваше да работят по външната страна на "Союз", където няма, както на модулите на МКС, ръкохватки и други улеснения за работа на открито. Те се движеха с помощта на телескопични стрели-манипулатори (ГСтМ-1 и ГСтМ-2), разположени на отсека за скачване „Поиск” и товарния блок "Заря". Бяха нужни четири часа на космонавтите само за да стигнат до "Союз".

Непосредственно с разкриването на дупката се занимава Олег Кононенко. Той дълго време не можа да си намери позиция, в която да му е удобно да работи с ножа.

"Мястото на операцията": в близост до ножа се вижда залепения с епоксидна смола отвор. (Роскосмос)

След около 20 минути Кононенко с помощта на Прокопиев успяват да изрежат с нож външния слой екранно-вакуумната топлоизолация (ЭВТИ) на „Союз”. Космонавтите разкриха участък с  размери около половин квадратен метър от ЭВТИ и микрометеороидния защитен панел. Под него наистина се оказа покрит с епоксидна смола отвор. Кононенко и Прокопиев направиха снимки на дупката, събраха проби от веществото около нея с помощта на специални сонди и след това се върнаха. 

Събраните проби ще бъдат доставени на Земята в Союзе МС-09, където Сергей Прокопиев, Александър Герст и Серина Аунен-Ченселор ще се завърна на 20 декември. Самият жилищен отсек ще изгори в атмосферата, ще кацне само спускаемия апарат.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.