Сърцето на самотна галактика е пълно с тъмна материя

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 юни 2019 в 00:10 8206 0

Данните от рентгеновата обсерватория "Чандра" на НАСА (вляво) помогнаха на астрономите да разкрият, че една галактика, наречена Markarian 1216 (съкратено Mrk 1216) има повече тъмна материя, опакована в ядрото си, отколкото се очакваше, след като е била изолирана в продължение на милиарди години. Изображението вдясно показва галактиката Mrk 1216 във видима светлина от космическия телескоп Хъбъл на НАСА.

Двама астрономи от Университета в Ървайн откриха с помощта на рентгеновия космически телескоп на НАСА "Чандра", че центърът на една елиптична галактика е пълен с тъмна материя.

Това е галактика, наречена Markarian 1216 (съкратено Mrk 1216), разположена в съзвездието Хидра. Тя е преживяла доста изолирана еволюция.

Mrk 1216 принадлежи към семейство от елиптично оформени галактики, чиито центрове са по-плътно населени със звезди, отколкото повечето други галактики. Астрономите смятат, че са произлезли от червени, компактни галактики, образувани около милиард години след Големия взрив, но спрели развитието си преди 10 милиарда години.

Въз основа на наблюденията с рентгеновата обсерватория „Чандра” на Mrk 1216, астрономите успяват да направят карта на разпределението на температурата и материята на системата и се оказа, че в центъра й има много повече тъмна материя, отколкото в обикновените елиптични галактики. Въпреки че самата тъмна материя не е видима,  влиянието, дължащо се на нейната гравитация, е забележимо и благодарение на това влияние двамата изследователи успяват да определят количеството тъмна материя. Те смятат, че Mrk 1216 започва живота си преди повече от десет милиарда години като т.нар. "червенa буца злато" (red nuggets), това са малки, червени и много компактни галактики, останки от първите масивни галактики, които са се образували в рамките на един милиард години след Големия взрив.

По-ярките цветове в центъра на изображението на "Чандра/' представляват увеличената плътност на горещия газ в ядрото на галактиката.

Според новото изследване, около 3 или 4 милиарда години след Големия взрив около звездите в центъра на Mrk 1216 се е образувал ореол или размита сфера от тъмна материя. Образуването на такова червено ядро ​​е типично за широк спектър от елиптични галактики, наблюдавани днес.

Повечето гигантски елиптични галактики обаче продължават постепенно да нарастват като по-малки галактики се сливат с тях. Но не и Mrk 1216, която остава изолирана и дори спира да расте в някакъв момент. Поради високата концентрация на тъмна материя в центъра на Mrk 1216, тя има и по-висока плътност на обикновени звезди и така се запазва по време на еволюцията на Mrk 1216 до днес.

Изследователите също така проверяват по разпределението на обикновената и тъмната материя в Mrk 1216 две теории за гравитацията, класическата нютонова гравитация и модифицираната нютонова динамика (MOND), теорията, че законът на Нютон е погрешен и че тъмната материя не е необходима.

Статията на Дейвид Буоте (David Buote) и Аарон Барт (Aaron Barth), описваща тези резултати, е публикувана в The Astrophysical Journal и е достъпна онлайн. 

Източник: Heart of Lonesome Galaxy is Brimming with Dark Matter, официален сайт на рентгеновата обсерватория „Чандра”

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !