Слънчевите бури се завръщат, заплашвайки живота на Земята, какъвто го познаваме (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 26 май 2021 в 00:01 20248 0

Кредит: CC0 Public Domain

Преди няколко дни милиони тонове свръхгорещ газ излита на 150 милиона километра от повърхността на Слънцето в посока към Земята.

Изригването, наречено изхвърляне на коронална маса, не беше особено мощно в мащаба на космическото време, но когато се сблъсква с магнитното поле на Земята, предизвиква най-силната геомагнитна буря, наблюдавана от години. Този път няма много смущения - вероятно малко хора разбраха, че е станало нещо - но това ни напомня, че Слънцето се е събудило от дългогодишен сън.

Макар геомагнитните вълни, създавани от слънчеви бури, да са невидими и безвредни за никого на земната повърхност, те могат да извадят от строя електрическите мрежи, да заглушат радиокомуникациите, да облъчат екипажите на авиокомпаниите с опасни нива радиация и да повредят критично важни спътници.

Слънцето започна нов 11-годишен цикъл миналата година и когато достигне своя пик през 2025 г., вероятността от опасно космическо време ще нарасне, заплашвайки с хаос в свят, който все повече зависи от технологиите от последните големи бури преди 17 години. Неотдавнашно проучване предполага, че усилването на защитата на мрежата може да доведе до изгода за електроенергетиката в САЩ на стойност 27 милиарда долара.

„Учудена съм, че толкова много хора и компании все още смятат, че космическото време е измислица на Холивуд“, коментира Кейтлин Дуркович (Caitlin Durkovich), специален асистент на президента Джо Байдън и началник на отдела по устойчивост и реакция в Съвета за национална сигурност, по време на разговор на Конференцията за слънчева метеорологи миналия месец.

Опасността не е хипотетична. През 2017 г. заради слънчева буря любителските радиостанции отказват, точно когато ураганът от категория 5 „Ирма“ разтърсва Карибите. През 2015 г. слънчеви бури унищожават системите за глобално позициониране в североизточната част на САЩ, което е особено притеснително, защото самоуправляващите се автомобили вече са реалност. Пилотите на авиокомпаниите са изложени на по-голям риск от развитие на катаракта, когато летят при слънчеви бури. 

През март 1989 г. слънчева буря над Квебек е причинила изключване на електричеството в цялата провинция, продължило девет часа, по данни на сайта на Hydro-Quebec. Доклад от 2017 г. в списанието на Американския геофизичен съюз прогнозира, че изключванията, причинени от лошо космическо време, могат да засегнат до 66% от населението на САЩ, като икономическите загуби потенциално достигат до 41,5 милиарда долара на ден.

За да предотврати подобна катастрофа, администрацията на президента Барак Обама разработва стратегия за повишаване на осведомеността за опасностите от мощни слънчеви бури и за оценка на рисковете, които представляват. Миналата година президентът Доналд Тръмп подписа законопроекта ProSwift (space weather research and forecasting act), който има за цел да изгради технология за подобряване на прогнозирането и измерването на космическите метеорологични събития.

Какво може да се направи, за да се защитят уязвимите части от инфраструктурата на планетата от въздействието на слънчевите бури?

Такива стъпки като използването на немагнитна стомана в трансформаторите и инсталирането на повече устройства за защита от пренапрежение в мрежата могат да повишат съпротивлението, но в крайна сметка най-добрата защита срещу катастрофа може да бъде по-доброто прогнозиране.

Това би помогнало много на комуналните услуги да се подготвят за прекъсвания и да осигурят начини за създаване на копия на архивите на техните системи, в случай че прекъсне електричеството. След няколко седмици нов модел, разработен от Университета в Мичиган, ще се появи онлайн, за да помогне за подобряване на прогнозирането на тези събития.

Във Великобритания National Grid увеличава доставките си на резервни трансформатори и провежда редовни тренировки, за да се справи с опасно космическо метеорологично събитие, съобщава Марк Пруз (Mark Prouse), заместник-директор на Министерството на икономиката, енергетиката и индустриалната стратегия.

През последните 15 години САЩ и Великобритания изграждат центрове за прогнозиране на космическото време, които предоставят ежедневни прогнози за състоянието на Слънцето за авиокомпаниите, електрическите мрежи, собствениците на сателити и всички други, застрашени от слънчевите изригвания. Земните наблюдатели могат да идентифицират изригванията на Слънцето, но те не могат да разберат истинската същност на заплахата - колко точно е мощна - докато експлозията не достигне спътниците на около 1.5 милиона км от планетата. В този момент има само 60 до 90 минути, докато заплахата засегне Земята.

„Способността ни да разбираме и предсказваме слънчевия цикъл все още е много ограничена“, отбелязва Уилям Муртаг (William Murtagh), директор на Центъра за прогнозиране на космическото време в САЩ.

Точно както електроразпределителните дружества могат да се подготвят за силна гръмотевична буря, като организират работници по поддръжката наблизо, подобни предпазни мерки могат да бъдат взети преди слънчева буря, според Марк Олсън (Mark Olson), мениджър за оценка на надеждността в Electric Reliability Corp. за Северна Америка.

„Има вероятност за нестабилност на напрежението за много големи територии“, обяснява Олсън. „Осведоменността за ситуацията е ключов момент в случая, точно както при земните метеорологични събития“.

Причината за слънчевите бури се крие в 11-годишния цикъл, при който се разменя полярността на слънчевото магнитно поле. Магнитните сили, действащи на Слънцето, се заплитат по време на този процес и могат да пробият през повърхността, изпращайки слънчевата плазма в космическото пространство и потенциално предизвиквайки бури на Земята.

Най-мощната геомагнитна буря, регистрирана някога, доведе до събитието Карингтън от 1859 г., когато са били се електрифицирани телеграфните линии, което довежда изключване на операторите и пожари в офисите в Северна Америка и Европа. Ако буря с такъв мащаб удари днес, това вероятно ще изключи електричеството на милиони, ако не и на милиарди хора.

Източник: Solar storms are back, threatening life as we know it on Earth
Brian K. Sullivan, Bloomberg News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !