Следващото генетично модифицирано бебе ще се роди след 26-28 седмици

Съдбата на китайския учен Хъ Дзиенкуей е неясна

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 януари 2019 в 09:21 4091 0

Потвърдено е предстоящо раждане, част от същия експеримент на китайския учен Хъ Дзиенкуей (He Jiankui), който доведе до раждането на близначки с модифицирана ДНК.

Това твърди репортер на информационна агенция Синхуа, позовавайки се на данни от разследващия екип на "инцидента с генетично редактираните бебета", както се изрази агенцията.

На 26 ноември 2018 г. екипът на Хъ Дзиенкуей обяви, че са родени две генетично редактирани бебета.

Според учения неговата цел не е да лекува или предотвратява наследствено заболяване, а да се опита да въведе ново качество, което не се среща при обикновените хора, а именно да не се поддават на инфекцията на ХИВ и на болестта СПИН.

Почти веднага след обявяването постижението, ученият изчезва, което повиши интереса към неговата личност и работа. На следващия месец генетикът е видян в университетския хотел в Шенжен, Китай, институцията, в която работи Дзиенкуей, и от която е бил в отпуск от февруари. Бил е под охраната на хора в цивилни дрехи от неизвестно ведомство. По-късмно бе съобщено, че ученият е изправен пред обвинения за корупция и даване на подкуп - и двете престъпления се наказват със смърт в Китай. 

Сега китайските власти съобщават за две неща. Първо, резултатът от експеримента е раждането на две близначки. Синхуа цитира техните имена: Лулу и Нана. Съобщава се, че децата са под медицинско наблюдение, но състоянието им не е уточнено.

Също така се съобщава за бременността на друга участничка в експеримента, която все още не е родила. Според Medicalxpress.com бременността й е на 12-14 седмици.

Второ, Хъ Дзиенкуей ще бъде наказан. Агенцията не прави предположения за бъдещата му съдба, нито изяснява нормите на закона, въз основа на които може да бъде наказан. Затова пък в съобщенито се говори, че ученият е действал самоволно и „умишлено е избегнал надзора", "редактирайки гените в човешки ембриони за забранени от държавата репродуктивни цели". а неговият университет изобщо не е бил в течение на ставащото.

Репортерът на Синхуа цитира думите на представителя на разследващия орган, че "той и неговите служители и институции ще разследват случая сериозно съгласно закона и заподозрените престъпленици ще бъдат предадени на органите за обществена сигурност за обработка. Провинция Гуандун ще работи със съответните страни, а родените бебета и бременните доброволки ще бъдат подложени на медицинско наблюдение и последваща работа под ръководството на съответните държавни служби".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !