06 юни 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Сомалийските терористи забраниха пластмасовите торбички за защита на околната среда

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 юли 2018 в 10:0229490
Сомалийски бежанци се събират зад ограда от бодлива тел, за да получат вода от кладенец. Кладенецът е изкопан от индийската армия, за да осигури питейна вода за бежанците в Baidoa, Сомалия. Много райони в Сомалия страдат от екологични проблеми като недостиг на вода. Снимка: US Forces

Ал Шабаб, фундаменталистка група, действаща в Сомалия, е забранила пластмасовите торбички за еднократна употреба поради "заплаха за хората и добитъка". Терористичната група, свързана с Ал Каида, е забранила също изсичането на редки дървета, съобщава Independent.

Съобщението бе направено миналата седмица по радио Andalus, управлявано от джихадистите. Регионалният лидер на групата Мохамед Абу Абдула заяви, че пластмасовите торбички са "сериозна" заплаха и ще бъдат забранени в района под контрол на Ал Шабаб. Не е ясно как ще бъде наложена забраната, но ако се съди по предишните събития, безразборното насилие, обикновено упражнявано от Ал Шабаб, вероятно ще бъде достатъчно, за да убеди повечето цивилни да спазват забраната.

Може да изглежда изненадващо, но не за първи път Ал Шабаб и Ал Кайда говорят за екологични проблеми. През 2017 г.  талибанският лидер Хибятлах Ахунджад призова афганистанците да засаждат повече дървета, защото те играят "важна роля за опазването на околната среда, икономическото развитие и разкрасяването на земята" и разбира се - за почитането на Аллах.

Както Сомалия, така и Афганистан страдат много от недостиг на вода и обезлесяване. Заедно с десетилетията война, последиците от тези екологични проблеми са опустошителни за населението.

Това показва, че понякога дори лошите могат да имат добри идеи, което не означава, че тероризмът и екологичното поведение имат нещо общо.

Но фактът, че дори терористичните групи са осъзнали мащаба на проблема и опитват да се справят с него, е поразителен.

 


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.