"Совите" са обречени на ранна смърт

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 април 2018 в 00:00 4720 0

Има ли връзка между склонността към нощен живот и риска от смърт от различни заболявания?

Изследване на мащабна извадка от UK Biobank от почти половин милион британци в продължение на 6,5 години наблюдения показва, че "совите" умират по-често по различни причини.

Статията с резултатите е публикувана в списание Chronobiology International.

Характерният цикъл на ежедневната активност на човека на сън и бодърстване или т.нар. циркадни ритми определят хронотипа на хората, които са два: "сови" и "чучулиги". Първите работят по-добре през втората половина на деня, късно си лягат и стават късно. Вторият е по-ефективен в началото на деня, а вечер е сънлив. Понякога се отделя и тип "гълъби" - те стават по-късно от "чучулигите", но си лягат по-рано от "совите".

Активността в съвременния свят е повече в съответствие с "чучулигите" - работният ден и училище започват доста рано, което затруднява "совите". Постоянната липса на сън, причинена от нуждата да се става рано, води до появата на т.нар. "социален джетлаг" (от англ. jet lag – несъвпадение на биоритъма на човека с наложения му дневен ритъм, заради например пътувания със самолет и смяна на часовия пояс).

Необходимостта от адаптиране към сутрешните дейности може да се отрази неблагоприятно върху здравето на "совите". Склонността към вечерно- нощен живот в свят със "сутрешен график", е свързано с риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, заболявания на храносмилателната система и може да доведе до повишен риск от психични разстройства. Кристен Натсън (Kristen Knutson) от Северозападния университет в Чикаго и Малкълм фон Шнатц (Malcolm von Schnatz) от Университета в Съри решават да проверят как се свързва хронотипът с повишен риск от смърт по различни причини, по-специално - от сърдечно-съдови заболявания.

Анализът на съответствието между хронотипа, който се определя по скала от 1 до 4, където 1 - "изключително сутрешен" и 4 - "изключително вечерен") и смъртта в рамките на 6,5 години от началото на наблюденията се извършват върху израдка от 433 268 британци на възраст 37 до 73 години. Събрани за анализа са данни на участниците за техния пол, раса, индекс на телесна маса, наличие на заболявания и тютюнопушене, както и колко часа спят на денонощия.

Резултатите от анализа на връзката между хронотипа и разпространението на различни заболявания показват, че сред "совите" са значително по-чести психичните разстройства, диабетът, заболяванията на стомашно-чревния тракт и дихателната система.

По време на наблюдението са регистрирани 10 534 смъртни случая, от които 2 127 са от сърдечно-съдови заболявания. В сравнение с "изключително сутрешните" участници рискът от смърт от всички причини е значително по-висок за "совите". Същото важи и за повишената смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

Учените отбелязват, че тяхната работа е първото мащабно изследване на връзката между човешкия хронотип и риска от смърт от различни естествени причини. В бъдеще са необходими повече изследвания, за да се определят физиологичните причини за такава връзка.

Миналата година Нобеловата награда за физиология и медицина бе присъдена за изследване на циркадните ритми. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !