SpaceX безопасно приземи гигантската си ракета след 4 неуспеха

Ваня Милева Последна промяна на 06 май 2021 в 10:33 9692 0

Кредит: SpaceX / YouTube

В сряда SpaceX изпрати последния прототип на своята мега-ракетна система Starship на 10 км над Тексас, което е петото подобно изстрелване от декември насам.

Но за разлика от последните четири опита, този прототип се приземи гладко, без да се взриви в първите 15 минути на Земята.

Един предишен прототип експлодира 10 минути след кацането, след като огън, горящ около основата му, не изгасна. Но този път огънят угасна без поражения.

Кацането. Кредит: SpaceX / YouTube

Илън Мъск, основател, изпълнителен директор и главен инженер на SpaceX, заяви  в Twitter.

Тази версия на космическия кораб, наречена Starship сериен номер 15 или SN15, следва същата траектория като своите предшественици. Ракетата излетя от стартовите съоръжения на SpaceX в Бока Чика, Тексас. Когато наближи върховата точка на своя полет, ракетата изключи два от трите си двигателя Raptor.

Тя се задържа на около 10 058,40 м, преди да изключи и третия си двигател, след което се наклони настрани и се върна обратно на Земята. Когато се приближи до земята, двигателите се включиха отново, за да обърнат ракетата в изправено положение и след това тя се спусна към площадката за кацане.

Към сряда следобед прототипът SN15 все още седи изправен и непокътнат на площадката за кацане.

Окончателната версия на този мега-космически кораб ще се превърне в следващия лунен апарат на НАСА - корабът, което може да остави следи на лунната повърхност за първи път от 1972 г. насам.

Мъск има амбициозна визия за системата за изстрелване. Прототипите, които компанията му пуска, са предназначени да бъдат горната степен на система от две части. В крайна сметка ракетата носител, наречена Super Heavy, ще издигне космическия кораб на орбита.

Мъск иска тази система да пренесе хора на нискоземната орбита, до Луната и дори до Марс, след което да се върне на Земята, за да го направи отново. Плавното кацане на SN15 приближи Starship по-близо до това да стане транспортът за многократна употреба, планиран от Мъск.

SpaceX изгражда ускорител, който може да пренесе Starship в орбита

Първите два прототипа на Starship, които се издигнаха до голяма надморска височина, SN8 и SN9, се удариха в площадката за кацане с висока скорост и незабавно експлодираха. Друг, SN11, експлодира във въздуха.

За да усетите размера на тази система за изстрелване, потърсете човека, който стои на асансьора на тази снимка, която Мъск споделя в Twitter. Starship, който не е на снимката, ще бъде на върха на този ускорител.

Освен изпращането на астронавти на Луната, Мъск иска системата Starship-Super Heavy да се използва за хиперзвуково пътуване на Земята. В крайна сметка, той планира да построи 1000 Starship-а, които да превозват хора и товари до Марс, за да се установи самоподдържаща се база.

Превръщането на Starship-Super Heavy за многократна употреба може да намали цената за достигане на космоса с "100 или повече пъти", според Мъск. Неговият огромен размер би му позволил да носи големи полезни товари в космоса, включително десетки хиляди интернет спътници Starlink, които SpaceX планира да изведе в орбита.

Накратко, това е системата за изстрелване, на която SpaceX залага своето бъдеще. Но има няколко препятствия, които трябва да се изчистят, преди да може да достигне космоса.

Ракетата на SpaceX SN9. SN9 експлодира на 2 февруари 2021 г. (SPadre.com)

Какво може да забави пътуването на Starship

Японският милиардер Юсаку Маедзава вече е резервирал билети за себе си и още осем души за едноседмичен полет на Starship около Луната през 2023 г. Те трябва да станат първите пътници на космическия кораб.

След това НАСА се надява, че Starship ще върне астронавтите на Луната през 2024 г. Но доклад от Службата на генералния инспектор на агенцията предполага, че е "много малко вероятно" НАСА да спази този срок.

Освен това SpaceX ще трябва да интегрира бустера Super Heavy с космическия кораб, да се научи да изстрелва двете части заедно и да покаже, че може да приземи бустера непокътнат.

Компанията също ще трябва да изстреля космически кораб в орбита, за да тества способността му да влезе отново в земната атмосфера. Това ще изисква нов тип лиценз за изстрелване от Федералната авиационна администрация, който включва много регулаторни препятствия, включително задълбочена екологична оценка.

В зависимост от констатациите от тази оценка е възможно SpaceX да се наложи да направи нова декларация за въздействието върху околната среда, което може да отнеме до три години.

И все пак Мъск твърди, че Starship може да излети с първите си хора след „няколко години“. Той също така заявява, че е "силно уверен",  че SpaceX ще изстреля кораб на Марс през 2024 г., последван от мисия с екипаж през 2026 г.

"Склонен съм да бъда донякъде оптимист по отношение на графиците. Признавам си", заяви той по време на брифинга на НАСА. "Така че приемете това с известна доза предпазливост. Но мисля, че не е изключено да може да полети с хора след няколко години."

Източник: Touchdown! SpaceX Safely Lands Gigantic Starship Rocket After 4 Fiery Failures, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !