SpaceX изпрати 2-ри екипаж, започват редовни полети на екипажи към МКС (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 16 ноември 2020 в 08:14 7261 0

Кредит SpaceX

SpaceX изпрати четири астронавта до Международната космическа станция тази нощ с първия редовен полет за НАСА от частна компания.

Ракетата носител Falcon 9 на SpaceX стартира към МКС на 15 ноември в 19:27 ч. ET (16 ноември в 2:27 ч. българско време) от стартовата площадка Кейп Канаверал във Флорида.

По всичко личи, че първият експлоатационен полет на Crew Dragon на SpaceX стартира успешно, плавно преминавайки през сложната фаза на издигане на ракетата.

Девет минути след изстрелването първата степен на ракетата успешно кацна на плаващата платформа в Атлантическия океан.

Три минути по-късно Crew Dragon се отделя от втората степен на ракетата, излизайки на планираната орбита и се насочва към МКС.

Ако всичко върви добре, полетът им до космоса ще бъде напълно автономен. Екипажът няма да има нужда да докосва сензорните екрани, за да управлява полета на Crew Dragon.

Crew Dragon с астронавтите на НАСА Майкъл Хопкинс, Шанън Уокър и Виктор Глоувър и японският астронавт Соичи Ногучи - трябва да се скачат с Международната космическа станция в понеделник вечерта.

Мисията им в МКС ще продължи шест месеца.

Тази мисия Crew-1 идва след повече от десетилетие работа на SpaceX и НАСА за изграждане на космически кораб, способен безопасно да изведе хора на орбита, да ги транспортира до космическата станция и безопасно да ги върне на Земята.

Стартът в неделя срещу понеделник е само първата, но важна стъпка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !