SpaceX изведе успешно в орбита рециклирания си космически кораб

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 юни 2017 в 01:08 5340 0

Снимка: НАСА

Близо три тона изследователски машини, доставки и хардуер са на път към Международната космическа станция (МКС) след успешното изстрелване в 00.07 ч. българско време на ракетата Falcon 9 на SpaceX с товарния кораб Dragon, съобщи НАСА.

Със старта компанията на Илън Мъск постигна забележителен успех - след като преди два месеца стартира за първи път рециклирана ракета, сега повторно изпрати в космоса вече летял космически кораб, посещавал МКС през септември 2014 година..

Dragon се отдели от Falcon 9 около 9 минути след изстрелването. От своя страна ракетата Falcon 9 беше успешно приземена след това.

Изстрелването маркира и стотният път, в който излита мисия от стартовата площадка 39A на космическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

Вече в орбита Dragon е на път за МКС, с която трябва да се скачи в понеделник, 5 юни. Астронавтът Джак Фишър (Jack Fischer), ще хване кораба с дългата 17 м роботизирана ръка преди наземният контрол да го прехвърли върху порта на станцията, за да може екипажът й да го разтовари.

Преди Dragon да пристигне на МКС товарният космически кораб Cygnus ще напусне станцията в неделя, като НАСА ще предава пряко потеглянето в 8,30 ч EDT (3,30 ч българско време на 5 юни).

Корабът ще остане на МКС до началото на юли, за да могат астронавтите да го напълнят с ненужни материали, приключени експерименти и хардуер, който вече не е необходим в орбита. Сред експериментите, които рециклираният кораб на Илън Мъск ще достави, са проучвания на действието на човешкото сърце в микрогравитация, на микроорганизми на борда на станцията и на растежа на растения в орбита.

На борда на МКС корабът на SpaсeX ще достави Neutron Star Interior Composition Explorer или NICER - единствена по рода си мисия, която ще наблюдава неутронните звезди, най-плътните обекти във Вселената. Подробности може да научите от - НАСА ще стартира първата по рода си мисия, проучваща неутронни звезди (видео).

SpaceX ремонтира капсулата Dragon за старта тази вечер като му бе поставен нов топлинен щит и парашути за повторното влизане в атмосферата в края на мисията. По-голямата част от този кораб вече е била в космоса, включително корпусът, тласкащите двигатели и резервоарите.

От компанията съобщиха, че предвиждат космическите капсули, които ще се използват за товари до МКС, да летят евентуално три пъти. Междувременно капсулите Dragon се разработват за транспорт на астронавти до космическата станция, което ще стане най-рано през следващата година, но е твърде рано да се каже дали те също ще бъдат рециклирани.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !