SpaceX ще изпрати двама астронавти в космоса за първи път (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 26 май 2020 в 00:31 10200 0

Кредит: SpaceX

В началото всички бяха скептични. Но SpaceX на Илън Мъск опроверга очакванията - и в сряда се надява да влезе в историята като изпрати в космоса двама астронавти на НАСА, първият пилотиран полет от американска земя след девет години.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще бъде сред зрителите в космическия център „Кенеди“ във Флорида, за да стане свидетел на старта, на който бе даден на зелена светлина, въпреки месеците на блокиране поради пандемията на COVID-19.

Но за да се ограничи разпространението на коронавирусната инфекция, на широката общественост жекбе препоръчано да наблюдава онлайн изстрелването на Crew Dragon от ракетата Falcon 9 към Международната космическа станция.

Програмата на НАСА за комерсиални пилотирани полети, насочена към разработване на частни космически кораби за транспортиране на американски астронавти в космоса, започна под ръководството на Барак Обама.

Но неговият наследник видя проекта като символ на стратегията си да утвърди американското превъзходство в космоса, както военно - със създаването на космическите сили (Space Force) - така и цивилно. Той поръча на НАСА да се върне на Луната през 2024 г. - график, който е малко вероятно да се изпълни, но който даде тласък на космическата агенция.

От извеждането в орбита на първите компоненти на МКС преди 22 години, само космически кораби, разработени от НАСА и от руската космическа агенция, са превозвали екипажи там.

В продължение на три десетилетия НАСА използва совалки - огромни, изключително сложни крилати кораби, които пренасят десетки астронавти в космоса.

Space Shuttle Atlantis, кацаща в KSC след STS-122. Кредит: Wikimedia Commons

Но огромните разходи - 200 милиарда щатски долара за 135 полета - и две фатални произшествия слагат край на програмата. Последната совалка - Атлантис, кацна на 21 юли 2011 г.

След това астронавтите на НАСА научиха руски и пътуваха до МКС в руската ракета „Союз“ от Казахстан, в партньорство, което оцеля в условията на политическото напрежение между Вашингтон и Москва.

Но това бе временно споразумение. НАСА повери на две частни компании - авиационния гигант Boeing и SpaceX - задачата да проектират и изградят капсули, които да заменят совалките.

Девет години по-късно компанията SpaceX - основана от южноафриканския предприемач Илън Мъск, който през 2002 г. изгради PayPal и Tesla - е готова за старт.

"История на успеха"

В 23:33 българско време в сряда, ракетата на SpaceX Falcon 9 е готова за излитане от стартовата площадка 39A с капсулата Crew Dragon в горната си част.

НАСА финансира SpaceX с повече от 3 милиарда щатски долара с договор от 2011 г. за изграждане на космическия кораб.

Капсулата ще бъде пилотирана от 49-годишния Робърт Бенкен и 53-годишния Дъглас Хърли, и двамата космически пътешественици-ветерани - Хърли пилотира Атлантис при последното й пътуване.

Деветнадесет часа по-късно те ще акостират на МКС, където ги чакат двама руснаци и американец.

Прогнозата за времето остава неблагоприятна, с 60% вероятност за лоши условия, според прогнозите на Кейп Канаверал.

Следващият стартов прозорец е в събота, 30 май. Стартът ще бъде осъществен пет години по-късно от планираното, но дори и със закъсненията SpaceX изпревари Boeing.

Кредит: SpaceX/Flickr/CC BY 2.0

Тестовият полет на Starliner на Boeing се провали поради сериозни проблеми със софтуера и ще трябва да бъде преработен.

"Това бе истинска история на успеха", заяви пред АФП Скот Хъбърд (Scott Hubbard), бивш директор на Центъра Еймс на НАСА, който сега преподава в Станфорд. „Имаше огромен скептицизъм“, припомня Хъбард, който се среща с Мъск преди създаването на SpaceX и също председателства консултативен панел за безопасност на SpaceX. "Опитни специалисти от компании с традиции като Lockheed, Boeing, ми казваха на конференцията, че тези хора от SpaceX не знаят какво не знаят".

SpaceX най-накрая излезе на върха със своята по-евтина ракета Falcon 9, чиято първа степен се връща вертикално на платформа в Атлантическия океан.

От 2012 г. SpaceX доставя товари до МКС за НАСА с карго версията на капсулата Dragon.

Мисията на екипажа, наречена Demo-2, е решаваща за Вашингтон по два начина.

Първият е да се прекъсне зависимостта на НАСА от руснаците. А вторият е да се стимулира частния пазар на "ниска земна орбита", да се отвори за туристи и фирми.

"Предвиждаме един ден да имаме десетина космически станции в ниска земна орбита. Всички да се експлоатират от комерсиалната индустрия", заяви шефът на НАСА Джим Бриденстийн.

Мъск се цели по-високо. Той изгражда огромна ракета, "Звезден кораб" (Starship), за да обиколи Луната - или дори да пътува до Марс и в крайна сметка да превърне човечеството в "многопланетен вид".

Източник:

SpaceX Is About to Launch Two Astronauts Into Space in a Historic First, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !