SpaceX ще се опита да приземи ракетата си на сушата (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 декември 2015 в 08:07 2564 0

Кредит SpaceX

Компанията SpaceX планира при следващия старт, първият етап на ракетата Falcon 9 да се приземи на сушата. Целта е многократна употреба на този модул от ракетата, което ще направи по-евтини и по-достъпни космическите полети.

При предишните си опити SpaceX използваха плаваща платформа, но този път компанията се надява да върне ракетата върху неподвижна платформа на брега на морето, според Florida Today, тази платформа ще бъде близо до космодрума Кейп Канаверал. 

Във вторник НАСА потвърди "много вълнуващaта новина" пред представители на медиите за напредъка на компанията SpaceX в подготовката за изстрелването на ракетата Falcon от историческия космодрум 39А в Космическия център Кенеди, като вероятно полет с астронавти може да се очаква най-късно през 2017 г.

Този опит за кацане може да се осъществи по-рано от очакваното, съобщи Керъл Скот (Carol Scott), която работи за техническата интеграция на SpaceX в рамките на програмата Commercial Crew на НАСА. "Техният план е да се опитат да приземят следващата ракета носител тук на Кейп Канаверал", заяви Керъл Скот пред space.com. От SpaceX отказват коментар.

Опитът за кацане на Кейп Канаверал все още не е одобрен от Федералната авиационна администрация, а графикът за следващия старт на SpaceX не е уточнен. 

SpaceX могат да се опитат изведат в орбита група малки комерсиални комуникационни сателити за компанията Orbcomm Inc., скоро след 15-ти декември, но все още датата не е потвърдена.

Стартът през декември на Falcon 9 ще бъде първата космическа мисия на компанията на Мъск след катастрофата през юли, когато Falcon 9 се взриви при старта заедно с безпилотния космически кораб Dragon и доставката за МКС.

Falcon 9 се използва за извеждане в орбита на товарните кораби Dragon в рамките на договора за доставка на товари с НАСА до Международната космическа станция. Също така, ракетата е в основата на проекта на тежката ракета носител Falcon Heavy, чийто първи полет се планира за пролетта на 2016 г.

Досега е имало три опита за приземяване на Falcon 9 след полет в космоса. Всичките три - на плаваща платформа, но дори и при последният, най-успешният опит, по думите на Елън Мъск "приземяването е твърде трудно, за да могат ракетите да оцелеят".

През ноември 2015 космическата компания Blue Origin, собственост на Amazon, съобщи за първото успешно кацане в историята на ракетите за многократна употреба. Ракетата носител New Shepard се изкачи на височина от 100 километра и 534 метра и се смята, че е била в космоса.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !