Старите голи къртичести плъхове умират по-трудно от младите

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 януари 2018 в 09:00 13260 0

Кредит Pexels

Точно когато изглеждаше, че голият къртичест плъх няма с какво повече да ни учуди - с оголена кожа, нечувствителна към киселини и стърчащи зъби, както и изключителната му продължителност на живота - оказа се, обаче, че този африкански гризач е още по-странен, пише Live Science.

За разлика от буквално всеки друг бозайник, голите къртичести плъхове не е по-вероятно да умрат с остаряването си. При хората, например, при равни други условия, рискът от смърт се удвоява на всеки 8 години след 40-годишна възраст. За голите къртичести плъхове (Heterocephalus glaber), няма увеличение на риска от смърт, дори когато плъховете са 25 пъти по-стари от годините на полова зрялост.

"Няма значение на колко са години", каза Рошел Буфенщайн (Rochelle Buffenstein), старши главен изследовател в Calico Life Sciences LLC, компания за изследвания в Сан Франциско. "Смъртта е случайност".

Изследователи от компанията Calico Life Sciences установяват, че след определена възраст вероятността от смърт на който и да е гол къртичест плъх е 1 към 10000. Докато при други животни рискът от смърт се увеличава с възрастта, при тези гризачи след достигане на определена възраст не се променя, а в някои случаи дори пада.

Научната статия за стареенето на голите къртичести плъхове е публикувана в списание eLIFE.

Снимка: Pexels

Период на полуразпад

Голите къртичести плъхове са фамозно набръчкани гризачи, обитаващи пустините на Източна Африка. Те живеят в колонии под земята, начело със царица, който прави всичко за размножаването, чифтосвайки се едновременно с няколко самци във всеки даден момент. Биологията на животното е наистина странна. Те могат да живеят без кислород в продължение на 18 минути, без да влошат състоянието си като превключват метаболизма си на фруктоза вместо обичайната захар. Те почти никога не заболяват от рак и почти не изпитват болка и изгаряния. Тяхната сперма има "лошо" качество, според един изследовател, но те все пак са перфектно фертилни. И живеят странно дълго - 30 години в плен и до 17 години в дивата природа. Въз основа на техния размер, голите къртичести плъхове трябва да живеят около 6 години в добри условия, като лабораторните мишки. Сега, изглежда, липсата на нормално стареене може да помогне да се обясни тяхното дълголетие.

Разбира се, голите къртичести плъхове все пак умират. Но закономерността, по която те умират, не изглежда свързана с това на колко са години.

Вместо това, когато Буфенщайн и нейните колеги нанасят графично смъртността на  голите къртичести плъхове във времето, забелязват един модел, който прилича на експоненциалното разпадане на радиоактивните материали: постоянно намалява с един и същ процент от общия брой. При експоненциалното разпадане, учените говорят за концепцията за "полуразпад", когато остава половината от оригиналния материал. За неразмножаващите се плъхове в плен Буфенщайн и нейният екип изчисляват, че полуразпадът на групата ще бъде 19 години.

Naked mole-rat mortality rates defy Gompertzian laws by not increasing with age

Учените базират заключенията си на изследване на 3329 голи къртичести плъхове, които живеят в колония в техния научно-изследователски център в продължение на повече от 30 години. Те откриват, че всеки един ден е вероятно да умре плъх средно е 1 на 10000. (Голяма част от голите къртичести плъхове никога не се размножават, а малко от тях успяват да се наложат като продължители на рода, заяви съавторът на проучването Греъм Ръби (Graham Ruby), следовател на Calico.

"Вероятността гол къртичест плъх да умре до навършване на една година или да умре на 25-годишна възраст е една и съща", заяви Буфенщайн за Live Science. Това е все едно за хората да е еднакво вероятно да умрат на 30 и на 90, коментира тя.

Голите къртичести плъхове не преминават през менопауза, така че могат да се размножават дори в напреднала възраст.

Голите къртичести плъхове обикновено не получават много от хроничните заболявания, познати на хората, когато остареят, като диабет или Алцхаймер, заяви Буфенщайн. В дивата природа животните могат да умрат от нападения на хищници или от глад, инфекция или липса на вода, пояснява тя. В лаборатория подобни причини обикновено е трудно да се случат. Основният проблем, както показват аутопсиите, според авторите, са инфекции и афти в устата, пречещи на животните да ядат и пият нормално, което означава, че не са произвеждали слюнка добре в последните си дни.

"Всъщност не е ясно какво да ги убива в този момент", коментира Буфенщайн.

Фокуси и трикове на голите къртичести плъхове

Тя и екипът й са дълбоко заинтересовани да разберат причините за това защо голите къртичести плъхове изглеждат имунизирани срещу нормалните опустошения на възрастта. Други изследвания показват, че има някои молекулярни трикове, които обясняват този феномен. Например, голите къртичести плъхове произвеждат уникална форма на протеин, наречен хиалуронан. Тази протеинова форма, HMW-HA, изглежда има противоракови свойства, според проучване от 2013 година. Друго изследване от 2009 г. предполага, че животните поддържат целостта на своите протеини през целия си живот. Телата им изглежда, че защитават своите геноми от увреждания и изчистват бързо клетъчните мутации, заяви Буфенщайн.

"Ние вярваме, че когато разберем какви са тези механизми, те ще доведат до интервенции, които могат да анулират процеса на стареене при хората", отбелязва Буфенщайн.

Още факти за голия къртичест плъх

Както по-познатата градинска къртица, голият къртичест плъх има набито, цилиндрично тяло, груб череп, малки или липсващи очи, редуцирани външни уши, къси крайници, мощни резци и понякога – нокти за копаене. Живеят в сухи хабитати, характеризиращи се с високи температури и редки валежи. Най-често се откриват в корави, втвърдени, глинести почви, въпреки че могат да живеят и във фин пясък, чист гипс, латерит. Следват няколко интересни факта за тях:

  • Въпреки името си, голите къртически плъхове не са плъхове, а са близки до северноамериканските бодливи свинчета и морски свинчета.
  • Срещат се в Сомалия, Етиопия и Кения.
  • Те са едни от двата вида бозайници, които са еусоциални. Еусоциалността е социална организация от индивиди, живеещи в йерархия, по-типична за насекоми – като мравките и осите. Имат кралица гол копаещ плъх, войници и работници. Другият еусоциален бозайник е друг вид къртичест плъх.
  • Войниците копаещи плъхове защитават колонията от хищници (повечето от които са змии) и чужди голи къртичести плъхове, които войниците разпознават според миризмата.
  • Работниците не се размножават и прекарват по-голяма част от времето си в копаене.
    Кралицата не се ражда такава, а е женска, която се преборва за мястото. Само тя и още най-много двама мъжки се размножават.
  • Продължителността на бременността ѝ е от 66 до 74 дни, след което се раждат между 1 и 28 малки. Женските могат да родят котило на всеки 6-7 седмици и в природата обичайно раждат повече от 50 малки на година в четири или пет котила.
  • Голите копаещи плъхове прекарват почти целия си живот в тъмнина, под земята и затова в зоопарковете ги отглеждат под бледи, червени светлини.
  • Колония от голи къртичести плъхове може да се състои от 20 до 300 члена. Тяхната подземна територия може да достигне до обща дължина от 3 до 5 километра.
  • Тяхната бърлога има стаи със специално предназначение – като брачни игри, оглеждане на малките, ядене и изхвърляне на отпадъци.
  • Те не са слепи, обаче очите им са много малки и освен това голите копаещи плъхове ги затварят, когато бягат през тунелите.
  • Резците на къртичестите плъхове мога да се движат независимо един от друг и дори работят заедно като двойка клечки за хранене.
  • В плен те са сравнително дълго живеещ вид: женските живеят до 23 години, а мъжките – до 28.
  • Доскоро никой не бе намирал раково заболяване при голите копаещи плъхове, но тази година са открити два мъжки със злокачествени тумори. Изследователи от Вашингтонския университет и техни колеги са съобщили в списание Veterinary Pathology (Ветеринарна патология), че двама мъжки – на 20 и 22 години, имат ракови тумори. От по-възрастния мъжки гол копаещ плъх, който е все още жив в зоопарка„Бруукфилд” (Brookfield) в Илинойс, групата е изследвала бучка под кожата и я е определила като аденокарцином (рак на епителната тъкан с жлезист произход), вероятно произхождаща от млечна или слюнчена жлеза. Изследователите диагностицирали починалия, по-млад мъжки (който е живял в Националния зоопарк във Вашингтон) с гастритен невроендокринен карцином (рак на епителната тъкан) след като премахнали голяма буца от стомаха му. Той е евтаназиран заради кожни проблеми и загуба на тегло.
  • Учените наскоро секвенираха (разчетоха последователността на нуклеотидите) генома на голия къртичест плъх, надявайки се да открият тайната на неговия дълъг живот и устойчивост на заболявания.
  • Изследователи от Центъра по молекулярна медицина „Макс Делбрюк” Берлин-Бюх (Max Delbrück Center for Molecular Medicine Berlin-Buch) са открили защо голите копаещи плъхове не усещат болка, когато са изложени на киселини. Те живеят плътно прилепнали в тесни тъмни дупки, където околните нива на въглероден диоксид са много високи. В телесните тъкани въглеродния диоксид се превръща в киселина, която продължително активира сензорите за болка. Обаче тези плъхове са изключение: те имат променен йонен канал в своите рецептори за болка, който е дезактивиран от киселина и прави животните нечувствителни на този тип болка. Д-р Юън Ст. Джон Смит (Dr. Ewan St. John Smith) и професор Гари Левин (Professor Gary Lewin) са решили, че нечувствителността към болка се дължи на адаптацията на африканските голи къртичести плъхове към техния хабитат в процеса на еволюция.
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !