Тази експлодираща "крава" е първата наблюдавана черна дупка (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 януари 2019 в 10:04 9863 0

На 16 юни 2018 г. космическа експлозия, наречена "Крава", избухна в съзвездието Херкулес на разстояние 200 милиона светлинни години. Сега учените смятат, че точно тогава се е родила черна дупка или неутронна звезда, наблюдавана от Земята за първи път. Кредит: Raffaella Margutti/Northwestern University

На 16 юни 2018 г. в космоса се разнесе невероятно ярка експлозия и се задържа няколко седмици в нашето небе. Светлината от загадъчния взрив пропътува, за да стигне до нас, 200 милиона светлинни години от недрата на съзвездието Херкулес и заблестя със сиянието на почти 100 свръхнови. Тя естествено привлече вниманието на земните наблюдатели и накрая изчезна от небето.

Астрономите я нарекоха „Кравата“.

От момента на откриването ѝ учените знаеха, че „Кравата“ (официално наречена AT2018cow) не е типична свръхнова. Скоро астрономите осъзнават, че пред тях има нещо съвсем необичайно - само за два дни експлозията надмина яркостта на всяка наблюдавана преди това свръхнова.

Сега, месеци по-късно, международен екип изследователи са готови със заключенията си, че "Кравата" всъщност е наблюдавано на живо за първи път в историята едно забележително астрономическо явление - раждането на черна дупка или неутронна звезда.

"Ние знаем от теорията, че черните дупки и неутронните звезди се образуват, когато умре звезда, но никога не сме ги виждали веднага след като са родени. Никога", заяви за ЕurekАlert Рафаела Маргути (Raffaella Margutti), астрофизик от Северозападния университет в Евънстън, Илинойс, и водещ автор на настоящата статия за "Кравата",

Статията, приета за публикуване в списание Astrophysical Journal, описва резултатите от наблюденията от първите 100 дни съществуване на обекта, обващащи целия електромагнитен спектър на експлозията от радиовълни до гама лъчи.

Телескопите ATLAS направиха тези изображения на AT2018вв, преди експлозията (средата) и след нея (вляво) в галактиката CGCG 137-068. Най-дясното изображение показва разликата между двете и разкрива внезапната светлина. Изображение: Stephen Smartt / ATLAS.

Тайните на една мъртва звезда

Маргути, която представи констатациите на своя екип на 223-та среща на Американското астрономическо общество в четвъртък (10 януари) в Сиатъл, е част от екипа от десетина различни обсерватории, изучаващи AT2018cow. Телескопи от цял свят наблюдаваха взрива, който сияещ с най-висока яркост няколко дни, след което изчезна от погледа им. След това учените изследват невидимия остатък от експлозията в рентгенови лъчи, радиовълни и гама-лъчи, за да разплетат загадките на сложното събитие.

Като комбинира различните източници на изображения екипът научи, че смъртта на "Кравата" наистина е по-различна от всяка друга звездна смърт, изучавана преди.

Като начало събитието AT2018cow стана изключително бързо. След като внезапно избухна AT2018cow изчерпа по-голямата част от енергията си в рамките на 16 дни, изхвърляйки частици водород и хелий със скорост около 10% от скоростта на светлината. Според Маргути това е значително по-бързо от много други известни звездни експлозии, на които бяха необходими години, за да избухнат и да загинат.

Анализът, включващ наблюденията на Integral и XMM-Newton, както и космическите телескопи на НАСА NuSTAR и Swift, разкри източник на високоенергийни рентгенови лъчи дълбоко в експлозията. Поведението на този рентгенов "двигател" предполага, че странният феномен може да бъде или зараждаща се черна дупка, или неутронна звезда с мощно магнитно поле, което засмуква околния материал..



Космически колапс

Всички наблюдения сочат, че се е образувала черна дупка или неутронна звезда - масивни компактни обекта, които остават, след като гигантските звезди достигнат края на живота си и колапсират. 

Според астрономите това високоенергийно излъчване най-вероятно идва от област на много гореща и плътна плазма около източника. Учените продължават да следят дълго време експлозията на AT2018cow и забелязват постепенно изчезване на високоенергийния рентгенов сигнал. Изследователите смятат, че това е причинено от т. нар. преработено лъчение - излъчване от източник, който взаимодейства с изхвърления от експлозията материал. Когато материалът се отдалечава от центъра на експлозията, сигналът постепенно намалява и в крайна сметка изчезва напълно.

Но в този сигнал астрономите успяха да открият закономерности, типични за обект, поглъщащ материя от околната среда - или черна дупка, или неутронна звезда. „Това определено е безпрецедентно явление в сферата на преходните астрономически събития“, коментира Рафаела Маргути.

Ако Маргути и колегите ѝ са прави, тогава "Кравата" представлява първото пряко наблюдение на образуването на черна дупка или неутронна звезда. При това явлението се случва сравнително близо до Земята.

То би могло да разкрие ценна информация за невероятния момент на смъртта на масивните звезди и раждането на компактни обекти като черни дупки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !