Ученици печелят награди с идеи за космоса (видео)

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 02 ноември 2016 в 09:00 7530 0

Кредит Роса Виктория Муньос Димитрова

Участниците от Планетариум с НАО, гр. Смолян с техните ръководители – Лейла Чавдарова и Христина Калайджиева.

В деня на Будителите Националният политехнически музей бе домакин на XVIII Национален конкурс за ученици „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”, организиран от фондация „Еврика“ и под патронажа на първия български космонавт – ген. Георги Иванов.

Наградите бяха връчени в пет тематични направления – идеи за научни и технически експерименти; космически модели и макети; графични произведения, създадени с помощта на компютър – рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и други; литературни творби и за рисунка. Макетите и творбите на наградените са изложени на втория етаж на музея и при желание могат да бъдат видени.

Събитието започна с лекция на доц. Таня Иванова от Института за космически изследвания (ИКИТ) към БАН лекция на тема „Българското участие в проекта ЕкзоМарс“. Доц. Иванова разказа пред присъстващите актуална информация за мисията и българският апарат „Люлин“, включен в нея. Дозиметричният уред „Люлин“ е апарат, който измерва космическата радиация и в момента се намира на апарата ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO), който успешно застана на орбита около Марс миналия месец. Първият апарат „Люлин“ е работил на Космическата станция „МИР“ от юни 1988 до декември 1994 година и е участвал в събирането на данни и мониторинга на уникално събитие в Космоса – създаването на нов радиационен пояс около Земята.

Доцент Иванова разказва за българското участие в проекта „ЕкзоМарс“

Победителят в категория „Идеи за научни и технически експерименти“ – Анета Лазарова, на 19 години от СОУ „Иван Вазов“, гр. Вършец, изнесе презентация върху своята разработка - „Светлината в Космоса”. Младата участничка разкри, че част от експериментите, които са правени по време на подготовката на данните са правени с помощта на специалисти от Физическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски“.
След кратка, благодарствена реч на ген. Иванов, в която той пожела на младите откриватели винаги да бъдат с будни умове и да продължават да изследват Космоса церемонията по награждаването продължи.

В конкурса са участвали 1311 прокета, от които съвсем заслужено първо място в категория „Графични произведения, създадени с помощта на компютър – рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и др.“ печели проект на младите астрономи от Планетариума в Смолян. Екипът по този проект е в състав: Калояна Кашерова, Делянка Сиракова и Андрей Царев, с научен ръководител Христина Калайджиева. Темата е „Междупланетни истории”. Децата представят видео разговор между жител на Земята и обитател на планетата Марс, който разкрива интересни факти от живота и физичните особености на двете небесни тела. 

Възпитаниците на Планетариума печелят и втора награда в категорията за литературни творби. Колективът е в състав Василена Кондова, Мартина Билянска, с ръководител Лейла Чавдарова. Творбата, с която печелят своята награда младежите, е научно-фантастичен разказ на тема „Една година на кометата Хейл-Боп”. В него се разказва какво представляват кометите като космични тела, какво е характерното за тази изключително ярка комета и как би се реализирал престой на нея.

Накрая на събитието, както бе очаквано, интересът към ген. Иванов бе огромен и той търпеливо уважи желанието на всички, които искаха да се снимат с него или да му стиснат ръката.

Благодарствените думи на патрона на събитието – ген. Георги Иванов



Моменти от награждаването


Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !