19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ученици сглобяват собствен синтезен реактор и правят експерименти (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 април 2016 в 14:01 26860
Фузор може да се направи и от любител.  

Учениците от град Федерал Вей (Federal Way), щата Вашингтон, от Клуба за екстремна наука (Extreme Science Club) са направили собствен ядрен синтезен реактор.

Учениците от местната гимназия се заели да сглобят т.нар. фузор на Фарнсуърт, задача, която се оказва, че е по силите на любители, както твърди Реймънд Хименес (Raymond Jimenez) от Калифорнийския технологичен университет.

Всеки петък около 20 ентусиасти се събират в един гараж във Феберал Вей и правят различни експерименти. Клубът за екстремна наука е идея на Карл Гренинджър (Carl Greninger), програмен мениджър на Microsoft. Той не е доволен от сегашната американска система на училищно образование, която не позволява на децата да опознаят истинското удоволствие от експерименталните открития.

Участниците в Extreme Science Club през последните години са успели да спечелят няколко призови награди от регионални състезания за наука, както и да вземат 2-то място в световния конкурс на Интел ISEF за 2013г., както и повече от 250 000 долара училищни стипендии.

В момента децата изследват еластичните сблъсъци във физиката на плазмата, пише на официалния им сайт.

Фузорърт на Фарнсуърт-Хирш е малък термоядрен реактор, който е конструиран от Фило Тейлър Фарнсуърт и Робърт Хирш през 1964 г. От тогава са изработени няколко варианта на реактора, но той е непригоден за практически цели като другите реактори, например тези от типа "токамак" (какъвто е най-големият реактор, който се строи във Франция ITER).

Във фузора деутерият се подава под ниско налягане в сферичната камера на реактора.

Сферичната камера на реактора.

В камерата ядрата на деутерия се оголват от електрони и тези ядра с висока скорост се устремяват към централната решетка на реактора, някои преминават през нея и се сблъкват в центъра. В любителските фузори централната решетка обикновено има диаметър 3-5 см, а камерата е сфера с диаметър 20 см.

Ето как изглежда ученическив фузор с контролния панел на най-горния рафт и вакуумната система и източник на напрежение на долния рафт.

Елементите за вакуумната система и източникът на напрежение са намерени в университетските складове или купени от eBay, контейнери с деутерий също лесно могат да се закупят. 

Фузорът на учениците от Федерал Вей.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.