08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Успешно излитане и кацане за SpaceX (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 януари 2017 в 20:30 124201

SpaceX направи дългоочаквания успешен старт в 19:54 ч. българско време (09:54 ч. местно време). Няколко минути по-късно първата степен на ракетата Falcon 9 се върна и се приземи успешно на платформа в Тихи океан, наречена традиционно остроумно "Просто прочетете инструкциите".

Компанията се надяваше да извърши първия си старт на Falcon за 2017-а преди седмица, но лошото време направи това невъзможно. Този път то бе успешно и всичко премина перфектно.

На този полет се намират 10 комуникационни сателита на компанията Iridium, които трябва да разгърнат соларните си панели по време на втората степен на мисията, около час след излитането, като процедурата ще отнеме около 15 минути. 10-те спътника са първите от предвидените 70, които SpaceX планира да издигне сателитното съзвездие NEXT на компанията Iridium в продължение на серия от седем изстрелвания.


Изстрелването бе наблюдавано с огромно напрежение от SpaceX и Iriduim, тъй като и двете компании имат амбициозни планове за бъдещето. Iridium трябва да изведат в орбита новите сателити, преди старите да са излезли от употреба, а SpaceX трябва да се докажат като надежден партньор при такива сложни мисии.

По туитър компанията SpaceX съобщи за успешното пускане на 10-те спътника Iridium NEXT.

Общо 81 спътника са били поръчани от европейския производител Thales Alenia Space, за да заменят 66-те спътника на Iridium, които в момента работят на ниска околоземна орбита, заявиха представители на компанията.

Технологията за многократна употреба на ракетите е приоритет за основателя и изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск, който заяви, че такава технология ще намали разходите за космически полети и ще помогне проучването на космоса да стане още по-достъпно.

Iridium е известна като първата търговска компания, която предостави глобално покритие за сателитни телефони и доставка на гласови връзки до всяка точка на планетата. Мрежата й все повече се използва, за да пренос на данни от отдалечени системи като тръбопроводи, океански шамандури и минна техника. Iridium има значима роля услугите M2M или "от машина до машина".


+ 3
- 0
Направо я заковаха този път!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.