За първи път Rocket Lab ще изстреля ракетата си Electron от американска земя (стрийм)

Ваня Милева Последна промяна на 13 януари 2023 в 00:01 3606 0

Първият ускорител Electron на Rocket Lab, който ще лети от своята площадка Стартов комплекс 2 в съоръжението Уолопс на НАСА във Вирджиния, през декември 2022 г. Кредит: Trevor Mahlmann/Rocket Lab

Rocket Lab, водеща компания за изстрелване и космически системи, обяви вчера, че прозорецът за изстрелване на първата мисия Electron от американска земя е планиран да започне на 23 януари 2023 г. от 18:00 до 20:00 EST (1:00 - 3:00 българско време на 24.01).

Мисията „Вирджиния е за любителите на изстрелванията“ (“Virginia Is For Launch Lovers”) ще излети от Стартов комплекс 2 на Средноатлантическия регионален космодрум (Mid-Atlantic Regional Spaceport) на Вирджиния Спейс в рамките на съоръжението Уолопс на НАСА – стартова площадка, разработена да поддържа мисиите Electron от американска земя за правителствени и търговски клиенти.

Ракетата Electron на Rocket Lab е на площадката на Стартов комплекс 2 в полетната база Wallops на НАСА. Кредит: Brady Kenniston.

Високата 18 метра ракета-носител Electron на Rocket Lab е изпълнила 32 орбитални мисии досега, доставяйки 152 сателита в орбита за клиенти, включително НАСА, Националната служба за разузнаване, DARPA, космическите сили на САЩ и редица оператори на търговски съзвездия. Но всичките мисии досега са от Стартовия комплекс 1 на компанията в Нова Зеландия.

Този огромен опит от изстрелвания вече прави Electron най-често срещаната малка орбитална ракета в световен мащаб. С комбинирането на два стартови комплекса, Rocket Lab може да поддържа повече от 130 възможности за изстрелване годишно, осигурявайки несравнима гъвкавост за бързи изстрелвания за държавни и търговски сателитни оператори. 

Първоначално изстрелването бе планирано през декември 2022 г., но бе отложено за януари поради неблагоприятни метеорологични условия, което налага излитането през януари. С вече осигурените необходими лицензи и одобрения, Rocket Lab преминава към операции по изстрелване и в момента се насочва към първия ден от прозореца за изстрелване, в очакване на подходящи метеорологични условия.

При предстоящото изстрелване предназначеният да бъде използван само веднъж Electron ще носи три спътника за радиочестотно наблюдение за базираната във Вирджиния компания HawkEye 360. Трите са първите от 15 спътника HawkEye 360, които Rocket Lab ще издигне в хода на три мисии през 2023 и 2024 г.

„Тези мисии ще разширят съзвездието на HawkEye 360 ​​от сателити за радиочестотен мониторинг, позволявайки на компанията да достави по-добре прецизно картографиране на радиочестотните емисии навсякъде по света“, пише Rocket Lab в описание на мисията.

Rocket Lab работи, за да направи първата степен на Electron за многократно използване. Компанията е възстановила и анализирала бустери след няколко предишни мисии, като в един случай дори успешно е уловила връщащ се Electron от небето с хеликоптер. Това е желаната стратегия за възстановяване на Rocket Lab, защото Electron е твърде малък, за да има достатъчно гориво, останало след изстрелването за активно задвижвано връщане на земята.

Дали ще стане достоен конкурент на SpaceX, предстои да видим.

Но за този първи полет от американска земя да се полагат усилия за възстановяване за повторна употреба, заявяват представители на компанията. 

Стартовата площадка и производственият комплекс за голямата ракета-носител Neutron за многократна употреба на Rocket Lab също ще бъдат разположени в Средноатлантическия регионален космодрум, оптимизирайки операциите при малки и големи изстрелвания.

Източници: 

Rocket Lab targeting Jan. 23 for 1st launch from US soil
Mike Wall, space.com

Rocket Lab Sets New Date for First Electron Launch From U.S. Soil, tmcnet.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !