Загадъчните бързи радиоимпулси идват от колапса на кората на "странни звезди" (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 май 2018 в 00:00 191014 1

Според новото проучване бързите радиоимпулси могат да бъдат енергични изблици, причинени от колапса на кората около "странни звезди". Кредит: NASA/Goddard Space Flight Center

Източникът на невероятно мощните радиоимпулси може да бъде колапса на кората на някои видове неутронни звезди (известни като "странни звезди", съставени от странни кварки), съобщава Universe Today.

Първият бърз радиоимпулс случайно бе забелязан през 2007 г. Досега повече от двадесет пъти са регистрирани тези събития от 2007 г. насам. Те представляват отделни импулси, с продължителност не повече от няколко милисекунди и носещи толкова енергия, колкото Слънцето излъчва за десетки хиляди години.

Но учените все още не са сигурни какво ги причинява тези събития - различни хипотези свързват бързите радиоимпулси (Fast Radio Bursts, FBR) с широк диапазон явления - от взривяване на звезди и черни дупки до пулсари и магнитари или просто с артефакти на наблюденията.

Но според новото проучване на екип китайски астрономи FRB може да са свързани с активността на "странни" звезди. Според модела, който създават, колапсът на образуваните кори около тези звезди, което води до високоенергийни изблици, които могат да се видят на светлинни години.

В статия, публикувана в The Astrophysical Journal, Юе Ханг (Yue Zhang) и колегите му от Нанкинския университет забелязват такива необичайни характеристики на FBR като липсата на сигнал в други диапазони, както и склонността на някои от тях да се повтарят от време на време. Всичко това според учените не прилича много на проява на катастрофално събитие като "колапса на магнитизирани супермасивни въртящи се неутронни звезди, сливания на двойки неутронни звезди, сливания на двойки бели джуджета, сблъсъци между неутронни звезди и астероиди/комети, сблъсъци между неутронни звезди и бели джуджета и изпарението на първични черни дупки".

Но авторите предлагат, че такова поведение може да бъде присъщо на дълъг процес - и тази роля може да изиграе непрекъснатото формиране и разпадане на материята в кората на "странни звезди".

Неутронните звезди се състоят от изродено вещество, в което под действието на чудовищна гравитация, протоните и електроните са неразличими. Наличието на още "по-сгъстени" звезди, състоящи се от "странна" материя - кваркова материя, съдържаща "странни" кварки*. Китайските астрономи се обръщат към модел, който свързва и двата варианта.

*Кварките са елементарни частици, съставящи частиците, наречени адрони. Барионите се състоят от три кварки, образувайки около 120 типа, сред коитох са ядрените частици (нуклони) - протоните и неутроните. Кварките се проявяват в 6 условни "аромата" - долен, горен, странен, чаровен, дънен (красив), върховен. [вж "Елементарните частици"]

Изследователите обясняват:

"Смята се, че материята от странни кварки (strange quark matter - SQM) - вид плътна материя, съставена от приблизително еднакъв брой горни, долни и странни кварки, може да има по-малко енергия за барион от обикновената ядрена материя (като 56 Fe) че това може да бъде истинското основно състояние на адронната материя. Ако тази хипотеза е вярна, тогава неутронните звездивсъщност може да са "странни звезди".

Всъщност, възможно е близо до центъра на неутронните звезди, да се образува вещество, състоящо се от кварки, а в кората се натрупва обикновена адронна материя. Но след като масата на кората достигне определена граница, тя може да се срине, падайки върху вътрешните слоеве свръхплътна кваркова материя, образувайки чиста "странна" звезда и маса електрон-позитронни двойки като страничен продукт.

Движейки се по линиите на магнитното поле на звездата тези частици се излъчват от полюсите с близки до тази на светлината скорости. Такива процеси могат да създадат свръхмощни импулси от кохерентни радиоимпулси. Освен това, ако "странната" звезда в крайна сметка натрупва достатъчно тежка кора от адронна материя и отново колапсира, тогава импулсът ще се повтори.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

22.05 2018 в 17:44

Смята се, че материята от странни кварки ..., може да има по-малко енергия за барион от обикновената ядрена материя ...

...при определени условия, а не изобщо. Например при зловещата плътност в ядрото на голяма неутронна звезда. Така че не може да се говори за основно състояние. Какво се случва със странните частици когато отгоре не ги натискат зилиони тонове материя е добре известно.

Досущ като неутрона, който сам по себе си никакво основно състояние не е ами се разпада с излъчване на електрон. В неутронната звезда обаче няма къде да навтикаш електрона с толкова малко енергия (тя освен по неутрони е изродена и по електрони) и затова неутроните там са условно стабилни.