08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Зашеметяваща колекция от странни морски създания, наблюдавани край Самоа (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 февруари 2017 в 13:11 72220
Снимка: NOAA

Експедицията на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) улови кадри от "НЛО-медуза", подобна на венерина мухоловка анемония, ходеща по морското дъно и още много извънземно изглеждащи същества .

Смайващите нови кадри са получени от първите потапяния на апарата Okeanos Explorer в слабо познати дълбоководни области около островите Самоа.

Първият подводна експедици край Самоа за 2017 започна на 16 февруари. Мисията ще продължи до края на април. С помощта на дистанционно управлявания апарат вече са заснети същества, които сякаш не са от този свят.

Една от най-зрелищните форми на живот е подобната на НЛО медуза, забелязана по време на първото гмуркане край подводните възвишения Уту.

В жълто вероятно са репродуктивните органи на медузата, а в центъра е храносмилателната й система като устата е в червено.

Заснето е и красиво розово създание, подобно на месоядното земно растение Венерина мухоловка.
Кацнала на върха на мъртви корали, тя чака с отворена уста, показваща множество пипала, а когато апаратът се приближи, устата се затваря.

"Пипалата на тази анемония имат жилещите клетки с микроскопични харпуни, които инжектират отрова. Тя ги използва само за да улови и задържи плячката" - обясняват специалистите на NOAA.

Край подводните възвишения Леосо, на границата между американска Самоа и островите Кук, учените забелязали още странни образци.


Кадрите показват самотен хидроид, родственик на медузите, който танцува на морското дъно на дълбочина от около 3770 метра с безброй ните си пипала, които обхващат странното й тяло. 

Долната му част е като с "пола" от пипала, а друга група пипала заобикаля устата му.

"Можете да видите, че структурите са много сложни и необичайни," - коментират учените.


Екипът забеляза и една риба, напомняща скарида, с удебелени перки, които използва като крака, за да ходи по морското дъно.Експедицията ще продължи и през следващите два месеца да събира информация за този малко познат район.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.