26 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Завършиха аутопсиите на мъртви делфини в търсене на човешка намеса

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 ноември 2016 в 19:25 21810

Първите аутопсии на мъртви делфини, открити край Бургас през лятото, бяха извършени в Тракийския университет в Стара Загора. Поне за момента няма данни за смърт, която е причинена от човек. Аутопсиите са направени от проф. Сандро Мацариол от университета в Падуа, а демонстрацията бе извършена пред студенти.

Учените търсят възможните причини за смъртта на двата екземпляра от вида „муткур“ и „обикновен делфин“ , намерени в неразложено състояние, годни за аутопсия. Телата на животните са били замразени през лятото. Взети са десетки проби за хистологични, вирусологични, генетични, бактериални изследвания и за замърсители, от различни органи на двата бозайника, които ще бъдат фиксирани, за да могат да се направят качествени изследвания за причините, поради които е настъпила смъртта на животните. Материалите ще бъдат изпратени в лаборатория на университета в Падуа, откъдето след 2-3 месеца трябва да се разберат възможните причини за гибелта на бозайниците. На този твърде ранен етап от изследванията, не може да се каже от какво е настъпила гибелта на бозайниците, категоричен е проф. Мацариол.


За единия делфин се предполага, че може да е бил болен от някаква инфекция, тъй като са били увеличeни лимфните му възли, смята д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. При другия са установени леки кръвонасядания в областта на черепа. Според Митев, това не се дължи на човешка намеса, а е по-вероятно да е наранен от друг делфин, защото този вид често проявява агресия към себеподобните си. Не се изключва и възможността за удавяне.

Категорично заключение може да се даде след излизане на резултатите от изследванията. Дори и след това не може да се направи обобщение за смъртността на делфините през това лято. Над 100 бяха те само в района на южното Черноморие.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.