Земята вече тежи шест ронаграма. Гласувани са нови метрични представки

Ваня Милева Последна промяна на 21 ноември 2022 в 00:01 2418 0

Кредит Pexels / Public Domain Certification

Масата на Земята вече може да бъде изразена като шест ронаграма, след като учените гласуваха за добавянето на нови метрични префикси.

Запознайте се с ронаграмите и куетаметрите.

За пръв път от повече от три десетилетия насам в Международната система единици (SI) - договореният глобален стандарт за метричната система - са добавени нови представки, с които да се изразяват най-големите и най-малките измервания в света, заради все по-нарастващото количество данни.

Към редиците на добре познатите представки като кило- и мили- се присъединяват рона- (ronna-) и куета- (quetta-) за най-големите числа и ронто- (ronto-) и куекто- (quecto-) за най-малките.

Промяната е гласувана от учени и представители на правителства от цял свят, които участват в 27-ата Генерална конференция по мерки и теглилки, която управлява SI и се събира приблизително на всеки четири години в двореца Версай, западно от Париж.

Националната физическа лаборатория на Великобритания, която ръководи инициативата за въвеждане на новите представки, потвърди в изявление, че резолюцията е приета.

Представките улесняват изразяването на големи количества - например, ако километърът се означава като 1 000 метра, а милиметърът - като хилядна част от метъра, това бързо би станало тромаво.

След създаването на SI през 1960 г. научните нужди водят до увеличаване на броя на представките. За последен път това се случва през 1991 г., когато химиците, желаещи да изразят огромни молекулярни количества, добавят зета- (zetta-) и йота- (yotta-).

Йота е единица, последвана от 24 нули.

Но според Ричард Браун, ръководител на отдела по метрология в Националната физическа лаборатория на Великобритания, дори мощната йота не е достатъчна, за да се справи с огромния апетит за данни в света.

"По отношение на изразяването на данни в йотабайти, което е най-високата представка в момента, ние сме много близо до границата", разказва Браун пред АФП.

"В долния край има смисъл да имаме симетрично разширение, което е полезно за квантовата наука, физиката на частиците - когато измервате наистина, наистина малки неща."

Стандартни представки, използвани в SI
Имедека-хекто-кило-мега-гига-тера-пета-екса-зета-йота-
Озна-чение da h k M G T P E Z Y
Стой-ност 101 102 103 106 109 1012 1015 1018 1021 1024
Имедеци-санти-мили-микро-нано-пико-фемто-ато-зепто-йокто-
Озна-чение d c m µ n p f a z y
Стой-ност 10−1 10−2 10−3 10−6 10−9 10−12 10−15 10−18 10−21 10−24

Ново тегло на планетата

Новите представки могат да опростят начина, по който говорим за някои доста големи обекти.

"Ако разсъждаваме за масата, вместо за разстоянието, Земята тежи приблизително шест ронаграма", което е шестица, последвана от 27 нули, обяснява Браун.

"Юпитер, това са около два куетаграма - две, последвани от 30 нули."

Браун разказва, че идеята за актуализацията му е хрумнала, когато е видял медийни съобщения, в които са използвани несанкционирани представки за съхранение на данни, като например бронтобайти и хелабайтове. По-специално Google използва "хела" за байтове от 2010 г. насам.

"Това бяха термини, които бяха неофициално в обращение, така че беше ясно, че SI трябва да направи нещо", отбелязва Браун.

Метричните представки обаче трябва да се съкращават само до първата си буква - а B и H вече са заети, което изключва бронто- и хела-.

"Единствените букви, които не бяха използвани за други единици или други символи, бяха R и Q", обяснява Браун.

Според конвенцията по-големите представки трябва да завършват с А, а по-малките - с О.

А "средата на думите е много, много свободно базирана на гръцките и латинските думи за 9 и 10", разказва Браун.

Новите представки трябва да "осигурят бъдещето на системата" и да задоволят нуждата на света от по-големи числа - поне за следващите 20-25 години, добавя ученият.

Източник: Earth now weighs six ronnagrams: New metric prefixes voted in
Daniel Lawler, AFP, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !