Жените с аборт имат по-малко здравословни проблеми от родилите нежелани деца

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 13 юни 2019 в 13:03 4108 0

Кредит Pinterest

Твърдението, че жените, избрали да направят аборт, увреждат своето здраве е безпочвено според ново изследване, публикувано в списанието Annals of Internal Medicine.

Всъщност учените откриват, че жените преживели аборт през първия или втория триместър на бременността имат по-малък шанс да развият сериозни здравни проблеми скоро след манипулацията, в сравнение с тези, на които им е отказана такава. 

Резултатите идват като актуализация на данни, събрани като част от изследване на женското здраве през 2014 г. Учени от Калифорнийския университет провеждат анализ на данните от изследване на жени, които са пожелали, но не им е бил направен аборт между началото на 2008 г. и края на 2010 г. 

Данните от изследването, наречено Turnaway Study, досега са били използвани като доказателство за психологическите и физически последствия от отказан желан аборт. 

Темата за правото на достъп до аборт остава една от най-чувствителните и политически натоварени, като често фактите се изкривяват и се разпространяват неверни или подвеждащи данни. 

Що се отнася до научните факти, защитниците на абортите поддържат тезата, че рисковете за здравето на жената при бременност са толкова сериозни, че тя трябва да има правото сама да избере дали да продължи бременността или не.

Едновременно с това, противниците им често цитират изследвания, описващи специфичните здравни рискове, които са възможни при нова бременност след прекаран аборт, като например Плацента превия (Placenta praevia) или психологически проблеми.

Такива аргументи често са само детайли на много по-комплексна ситуация.

Изследване от 2018 г. на Университета на Мериленд върху употребата на антидепресанти от 400 000 жени, открива, че няма разлика между менталното здраве на жени, които са преживели аборт и такива, които не са. 

Днес резултатите от изследването дават на учените по-точен начин за сравнение между жените в една популация, които се сблъскват с нежелана бременност. 

Изследователите разделят около 900 от жените, попълнили въпросници, на една група от над 700, които са имали аборт в първия или втория триместър и втора - около 160, които са родили, след като им е бил отказан аборт. 

Сравнението между здравословното състояние преди и след на двете групи показва значителни различия.

Общо, жените, претърпели аборт в първия триместър, имат по-добро здраве в петте години след процедурата. За сравнение, групата на родилите нежелано дете имат по-лошо общо здравословно състояние. 

Главоболието при двете групи също е различно изразено, почти една четвърт от родилите жени имат мигрена или главоболие през следващите пет години, в сравнение със само 18% при тези, направили аборт.

Други хронични проблеми също се развиват в по-висока степен при жените, родили дете, включително астма и ставни болки.

При проследяването на доброволците се оказва, че две от жените пожелали, но не получили аборт, са починали по време на бременността, което повдига въпроса дали това е можело да бъде избегнато, ако са били получили адекватна здравна грижа. 

Тези данни поставят резултатите за здравословното състояние на жените, желаещи аборт, в различен контекст, преминавайки от просто сравнение на клинични случаи и диагнози, към здравословно състояние от гледната точка на личността. 

"Ние чухме гледната точка на жените за общото им здравословно състояние, което не лежи задължително на клинична диагноза", разказва акушер-гинекологът Лорън Ралф (Lauren Ralph) от Калифорнийския университет. "Според мен самооценката включва различните аспекти на здравето и състоянието по-добре от единични измервания."

Ролята на науката в продължаващия дебат не е определяща в момента. Философските разсъждения върху дефиницията за живот и правото на личен избор за собственото тяло не могат да бъдат определени статистически. Но научните доказателства имат своята конкретика и тежест. 

"Нашите данни категорично отхвърлят идеята, че абортът уврежда здравето на жената в дългосрочен план", заявява твърдата си позиция Ралф. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !