Раздадоха Антинобеловите награди за 2015

Наука OFFNews Последна промяна на 19 септември 2015 в 11:38 8977 0

Чилийският изследовател Бруно Гроси (вдясно) показва същността на експеримента си - да накара кокошките да се движат като динозаври.

Вчера вечерта се състоя в Харвард церемонията по раздаването на Антинобеловите награди Ig-Nobel Prize, които се присъждат ежегодно.

Списъкът на победителите е показан на официалния сайт на наградите.

Действието се състоя по традицията в местния театър Сандърс и по повод четвъртвековния юбилей на наградата на всеки победител бе даден чек за един трилион зимбабвийски долара.

Но може да се каже, че финансово организаторите не са се охарчили особено - преди шест години, когато тези долари бяха все още в обращение, един трилион от тази валута бе равно на 15 американски цента. Въпреки това, пристигнахаа повечето лауреати от всички краища на света за да получат наградата си и чека.

Копрофилия

В челната десятка на обявените призьори за 2015 блести международен екип от Тайван и САЩ, които са получили своята Ig-награда по физика за откриването на нова универсална константа. Извършвайки множество измервания, учените открили, че почти всички бозайници, независимо от техния размер и тегло, уринират средно по 21 секунди (плюс или минус 13 секунди).

Журито като че ли си пада по копрофилиците (от гръцки копрос - екскремент и филия - харесване). През 2014 г. наградата бе връчена на международен екип, който изяснил особеностите на ориентацията на тялото на кучетата по отношение на линиите на магнитното поле на Земята по време на дефекация. Авторите на изследването показват рядко постоянство, наблюдавайки процеса в рамките на две години. В резултат на това е установено, че самките предпочитат да се ориентират по магнитното поле при изпразване на пикочния си мехур, а самците - при дефекация.

Физическа константа

Дейвид Шу, който откри константата на времето за изпразване на пикочния мехур, получава наградата си с капак на тоалетна чиния на главата. Снимка: Charles Krupa / AP

Международен екип от изследователи получава Антинобелова награда за литература за провеждането на многобройни лингвистични изследвания със смайващ резултат. Учените са открили, че възклицанието "А?" съществува в всеки език, и всеки път, когато то може да се преведе като: "Какво каза?". Учените се затрудняват да обяснят причините за тази странна универсалност.

Почти наука

Въпреки че основателите на наградата се опитват да избегнат сериозността на събитието, но от 2010 г. насам се знае, че победителите на Ig-Nobel Prize могат да станат и истински нобелови лауреати. По този път мина Андре Гейм (откривателят на графена), който в продължение на осем години преди триумфа си, фигурираше в позорния списък на Харвард. Но изследването ми тогава си заслужаваше антинобеловата слава: за предизвикване на левитация у жаби.

Екип от Австралия и САЩ получават Ig Nobel номинация за химията за яйца за многократна употреба. По-скоро за частично превръщане на сварени яйца в сурови. Този процес показва възможността за възстановяване на първоначалната структура на денатурирани протеин. Това е важно за биотехнологиите, като новият метод ще намали разходите за противоракови лекарства. Технологията е полезна и при производството на сирене. Всъщност, според нас, напълно "незаслужена" награда.

Награда за медицина бе разделена между две групи - от Япония и Словакия. И двата екипа са изследвали ефектите от интензивни любовни целувки. Японците са установили, че този интимен акт защитава участниците в него от някои видове алергии. Словаците установили, че в смесената слюнка, възникваща след такива целувки, доминира мъжкият ингредиент. Означава ли това, че жените се слюнчт по-малко или са по-малко активни в процеса на целувката, учените не могат да отговорят. Словациие са пристигнали в пълен състав за церемонията, японците се оправдали със заетост и отбили номера с видеообръщение, което ще се пусне публично на 19 септември в поредица от традиционните Ig доклади.

Екстремни изследвания

Ig Nobel наградата в категорията "Физиология и ентомология" получават двама следователи за изготвяне на списък на най-много и най-малко болезнените места, в които могат да ви ужилят пчелите. На тези учени май трябва да дадат повече от един трилион танзанийски долара заради академичната всеотдайност, защото болката от ужилванията на пчелите изследвали директно върху себе си. От 25-те ужилени места те определили най-малко болезнените - черепа, пръстите на краката и ръцете и най-болезнените - ноздрите, горната устна, ствола на пениса.

 

Майкъл Смит (Michael Smith) приема наградата от името на изследователи от Университета Корнел за изследване, в което са оставили пчелите да ги жилят. Снимка Charles Krupa / AP

Ig Nobel наградата в категорията "Медицинска диагноза" получава международна група от експерти за нестандартното използване на уличното съоръжение "легнал полицай". Учените твърдят, че имайки предвид силата на болката у водача, движещ се през него, те могат много точно диагностицират остър апендицит.

Наградата в категория "Мениджмънт" се спечели от международна група от учени за откритието, че много бизнес лидери са преживели в детството си природно бедствие, което е доведо до любов към риска. Членовете на този екип дошли от Индия и Италия, както се полага по традиция, за своя сметка.

Изследователи от Чили и Съединените щати са решили да видят как са ходили динозаврите. И то на живо. Поради липса на динозаври, екипът снабдил кокошки с дълги протези и наблюдавал движенията им, опитвайки се да разбере каква е била походката на динозаврите. За това проучване те получили наградата в категорията "Биология".

Наградата за икономика получава безапелационно ръководството на полицията в Банкок за предложението да се изплащат обезщетения на полицаите, отказали подкуп.

Отличени са и математическите постижения на двама австрийски учени, които използвайки съвременни математически методи, се опитали да определят дали султанът на Мароко Исмаил Кровожадният е можел да зачене 888 деца в периода 1697-1727 и ако е успял, как го е направил.

Ig Nobel наградите се присъждат ежегодно от 1991 г. насам за научни постижения, които  "първо ни карат да се посмеем, но после - да се замислим".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !