Google продава Boston Dynamics заради разногласия какви роботи да се произвеждат (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 май 2016 в 08:53 8158 0

Чашата преля с видеото на Boston Dynamics, в което човек блъска с пръчка робота Atlas

Google продава компанията, произвеждаща роботи, Boston Dynamics. Според слуховете се водят преговори с Toyota, но сделката все още не е финализирана.

Boston Dynamics разработва страхотни двукраки и четирикраки роботи. Например хуманоидния робот Atlas и четириногият BigDog.

Компанията Google е отскоро в този бизнес. Тя купува Boston Dynamics, заедно с девет други фирми, произвеждащи роботи през 2013 г., но не знаеше какво да прави с тях. В началото начело на компанията е назначен Анди Рубин(Andy Rubin), който дава свобода на служителите на фирмата.

Но след напускането на Рубин през октомври 2014 г. ситуацията се променя. През следващата година проектът за робот, наречен Replicant, е спъван от лидерски промени, неуспешно сътрудничество между фирмите и неуспешен опит за избиване на нов лидер.

В центъра на проблемите на Replicant, според източник на Bloomberg, запознат с групата, е нежеланието на служителите на Boston Dynamics да работят с други инженери на Google в Калифорния, за да се разработи продукт, който може да бъде пуснат в близко бъдеще ,

Напрежението между Boston Dynamics и Google възникна през 2014 г., но последната капка бе видеото, публикувано през февруари тази година, в което хора ритат хуманоидния робот Atlas и му пречат да изпълнява задачите си. Малко след това Bloomberg публикува статия, че Amazon и Toyota Research Institute са потенциални купувачи на Boston Dynamics.

Както бе съобщено, няколко служители на Boston Dynamics вече отидоха да работят в Toyota Research Institute. Сега може да премине и цялата компания. 

Основателят на Boston Dynamics Марк Райберт (Marc Raibert) е дългогодишен приятел на ръководителя на отдела за роботи в Toyota Research Institute и програмен директор на DARPA Гил Прат (Gill Pratt). Те са работили заедно в лабораторията по роботехника в Масачузетския технологичен институт от 1986 г., докато Райберт не стартира компанията си Boston Dynamics през 1992 г.

Поначало Boston Dynamics бе ориентирана за производство за роботи за военно приложение, участвайки в различни програми на DARPA. От своя страна Google никога не е имал интерес към военните роботи, но позволил на Boston Dynamics да запази сключените вече договори с DARPA. 

След напускането на Рубин, Google започна да упражнява все по-силен натиск върху Boston Dynamics да разработва роботи за потребителския пазар. Google даже спуснал план да се подготви прототип на такъв робот до 2020 г., но Boston Dynamics никога не си е поставял такива цели. Новият план означава изоставяне на старите изработки. Аарон Едсингер, директор по роботика в Google, опитвайки се да работи с Boston Dynamics, за да се създаде евтин четириног робот, но заяви, че се почувствал "като пред тухлена стена".

"В крайна сметка, всички чувствахме изолация между нас и тях - ние не бяхме част от Google, а някакъв отделен обект', - споделя бивш служител на Boston Dynamics.

Напрежението расте. А после се появи това видео.

"Имаше възторжени отзиви в технологичните издания - коментира Къртни Хон (CourtneyHohne), пиар директор на Google - но започнахме да забелязваме негативни коментари за това колко е ужасно, че роботите ще вземат работните места на хората." Тя препоръчва на служителите на Google да се дистанцират от това видео и да не го коментират.

Това бе последната капка. Противоречията между Boston Dynamics и Google станаха явни. Може би, като част от японската корпорация Boston Dynamics ще могат да продължат изследванията си и да не се занимават с производството на търговски продукт.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !