21 юни 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хладилник с размер на кутия бира работи в електрическо поле

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 юли 2017 в 08:50 59841

Хладилникът с размерите на кен бира, може да генерира температурна разлика от около 2° между топлия и студен край на устройството и може да се използва за охлаждане на всичко - от храна до компютри, съобщава Phys.org

Механизмът за охлаждане, който се основава на електрокалоричния ефект, включва последователно прилагане и премахване на електрическо поле към материал за увеличаване и намаляване на температурата на материала, съответно. Новият метод на охлаждане може потенциално да постигне по-висока ефективност в сравнение със сегашните методи, което показва, че електрокалорично охлаждащите устройства могат да заместят днешните хладилници и други охлаждащи устройства.

Концепцията за устройството е представена в Applied Physics Letters.

Хладилникът се състои от керамични пръстени, във всеки от които са 12 нагревателни елемента с размерите на монета. Пръстените се въртят в противоположни посоки. Когато елементите се придвижват към нагрятата част, електрическото поле ги кара да освободават топлина. Напротив, когато елементите се движат към студената страна, електрическото поле ги кара да абсорбират топлина. Така че те се въртят, затопляйки и охлаждайки различните краища на системата за охлаждане. 

"В сравнение с традиционния метод за охлаждане, електрокалоричният ефект позволява да се увеличи ефективността на охлаждане и енергията за охлаждане при по-компактни размери на хладилника", - заяви съавторът на проучването и професор от Университета на Пенсилвания Чимин Чжан (Qiming Zhang). - С развитието на електрокалоричните материали новите охлаждащи устройства ще могат да заменят старите, например в климатиците. Те могат да бъдат използвани в винарски изби, за охлаждане на сървъри, батерии в електромобили, за медицински цели и в системи за контрол на климата".

Според учените новото устройство може да се усъвършенства, тъй като прототипът използва само два пръстена и керамични елемента, предлагани на пазара. "Ние планираме да се съсредоточим върху разработването на нови керамични и полимерни материали, които могат да създават електрокалоричен ефект при много ниско напрежение" - коментира Джан.


+ 1
- 11
Ей така отвътре ми идва че тоя нов "хладилник" е с по-ниска ефективност от елемента на Пелтие. Ама да видим де.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.