25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Изобретение ще направи пералните по-леки и по-екологични

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 август 2017 в 13:34 84192
Професор Амин Ал-Хабайбе (Amin Al-Habaibeh) вляво и студентът Дилън Найт вдясно. Снимка: BBC News

Просто нововъведение може да намали теглото на пералните машини и да спести енергия, намалявайки с това въглеродните емисии, съобщава BBC News.

Обикновено пералните се закотвят с около 25 кг бетон, за да не се движат най-вече при центрофугиране.

Новото изобретение представлява затварящ се пластмасов контейнер, който се запълва с вода - но след като машината е монтирана на мястото си.

Иновацията на екип от Университета на Нотингам Трент ще промени пералните машини като ги направи по-леки и по-евтини за транспорт.

Със замяната на бетона с празни контейнери, теглото на машината ще се намали с една трета.

Ако промяната стане стандарт, това ще се избират камиони с по-малка товароносимост, което от своя страна ще намали излишния разход на горива и емисиите на въглероден диоксид съответно.

"Трябваше да го измислим по-рано"

Идеята е разработена от компанията Tochi Tech Ltd, която работи с университета за намиране на иновативни решения за производството на обикновените битови уреди.

"Всеки си мисли, че идеята трябва да е хрумнала на някой преди това и никой не може да повярва, но аз ви обещавам, това определено работи", заяви студентът Дилън Найт (Dylan Knight), който тества изобретението.

Изследователите заменениха бетонния блок (вляво) с пластмасов контейнер, който може да се пълни с вода (вдясно)

Тъй като бетонът е по-плътен от водата, контейнерите трябва да бъдат по-големи от бетонните блокове, за да компенсират разликата в теглото.

Компанията вече води разговори с производители, които искат да се гарантира, че няма да се влоши качеството след това гениално преосмисляне на познатия продукт - и може би наистина трябва да се запитаме защо никой не се е сетил за това по-рано.


+ 7
- 0
"Ако промяната стане стандарт, това ще намали товароносимостта на камионите, които транспортират машините..."

Ще намали товара бе, тъпани. Товароносимостта ще остане същата както преди.
+ 5
- 0
А ще капе ли?

Иначе при хитра конструкция водата може да замени и амортисьорите.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.