06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Невронна мрежа прерисува "Ледена епоха" в стил на Ван Гог

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 май 2016 в 08:59 276900

Екип на Мануел Рудър (Manuel Ruder) от университета на Фрайбург в Германия показа, че може да вземе известни произведения на изкуството като "Звездна нощ" на ван Гог или "Писък" на Мунк и да прехвърли техния стил на поредица видео клипове, взети от филми като "Ледена епоха", "Междузвездни войни" и други.

Изследователите доказаха, че могат да го направят в почти всеки стил, който можем да си представим, пише MIT Technology review.

Принципите на работата на немските учени са публикувани в arxiv.org.

Резултатът е това впечатляващо видео:

Повечето съвременни системи с изкуствен интелект представляват "невронни мрежи". Те са специален самообучаващ се алгоритъм, който симулира работата на нервните клетки в жив организъм. 

Новото поколение невронни мрежи са т.нар. "дълбоки невронни мрежи" (Deep neural networks). Те се различават от обикновените невронни мрежи по това, че имат няколко слоя (нива) на обработка на информацията, като всеки следващ слой обработва все по-детайлна информация.

Немските математици създават такава двуслойна дълбока невронна мрежа. Първият слой извлича по-мащабни характеристики на картините на художниците като например цветове и стил, а вторият, по-дълбок слой извлича по-дребни детайки и разпознава обектите. Важен момент е, че отделните слоеве са съгласувани.

Подобни опити за възпроизвеждане на художествен стил за единични снимки вече са правени. Но когато това се прилага за видео се появява проблемът, че за всеки отделен кадър невронната мрежа създава много различаващи се картини, които пуснати една до друга произвеждат нещо несвързано и с множество артефакти, които разрушат цялостната визуална представа.

Изследователите решават този проблем обучавайки невронната мрежа да разпознава обектите, за да се погрижи да не се променят много в следващия кадър и да използват за тях всеки път един и същ стил.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.