17 април 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

С GeoOrbital всеки велосипед ще стане електрически (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 май 2016 в 12:21 180291

Интересен проект за универсално колело за велосипеди се появи на платформата Kickstarter

Изобретателят Майкъл Буртов (Michael Burtov) е нарекъл разработката си GeoOrbital. Колелото е универсално, подходящо за почти всички модели велосипеди, които имат същия диаметър на колелото. Новото устройство замества предното колело, което позволява този транспорт да стане електрически.

GeoOrbital / © Kickstarter

В центъра е невъртящ се модул, съдържащ електрически мотор от 500 вата, който завърта колелото. Освен това вътре в колелото е поместена сменяема литиево-йонна батерия на Panasonic, захранваща двигателя и цялата електроника. От централния модул излизат 3 опори с гумени колелца по краищата, които се закрепват към джантата. Долната предава въртенето от мотора към колелото.

Части  на GeoOrbital / © Kickstarter

Монтажът на GeoOrbital / © Kickstarter

Контролът на скоростта става чрез кабел, монтиран на кормилото на велосипеда. Изобретателят твърди, че GeoOrbital ще развива скорост от 32 км/ч. Когато двигателят не се използва, специална генераторна система зарежда батерията, благодарение на въртенето на колелата.

Дистанционно управление GeoOrbital / © Kickstarter

Смяна на батериите  GeoOrbital / © Kickstarter

За да се зареди напълно батерията на GeoOrbital са нужни 4 часа като запасът ще стигне за 32 км, но дистанцията може да бъде увеличена до 50 км, ако периодично се завъртат педалите.

GeoOrbital тежи малко повече от обикновено велосипедно колело - около 8-9 кг, в зависимост от закупената версия.

Момента GeoOrbital събира средства в Kickstarter, за да започне серийно производство. Планираната продажна цена е $950.


+ 15
- 0
Това колело (с двигател отпред) е подходящо за равен път. За планински терен най-удачни са тези с Mid-Drive двигател, който задвижва венеца (зъбното колело) и веригата. Аз си направих с двигател на Bafang, 8FUN, 750W. С едно зареждане на батерията изминавам 70-80 км. Разбира се, въртя педалите, но с удоволствие. Не се изпотявам, нито се уморявам. Аз карам изключително в планиски терен. Тежа повече от 90 кг! Двигателят тежи 4,5 кг. Батерията – 6,6 кг. (48V, 20 Ah). Зарежда се за 8,5 часа. Ограничил съм максималната скорост на 30 км. За мен е важно рзстоянието, не скоростта. Доволен съм!
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.