09 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Софтуер на Google открива неподозирани кошмарни образи в снимки и картини

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 юни 2015 в 16:19 186591
Рицар, направен от кучета. Снимка: MIT Computer Science and AI Laboratory.

Софтуерът на Google за разпознаване на изображения може не само да открие изображения, но и да ги създаде - образи, които изглеждат и красиви, и стъписващи като от картини на Салвадор Дали.

Новият софтуер на Google може да открие, анализира и дори автоматично да надпише изображения. Той използва изкуствени невронни мрежи, за да симулира човешки мозък.

Известният писател Филип Дик има роман:„Сънуват ли андроидите електроовце“ (Do Androids Dream of Electric Sheep?). Инженерите на Google си поставили задачата да видят за какво "мечтаят" изкуствените невронни мрежи. Какво могат да видят в безлична картина на облаци, например? Какво ще си въобрази, че вижда един фалшив мозък, който е обучен да разпознава изображения на кучета като показаното горе изображение на рицар?

А тази  картина долу показва, че може андроидите на Филип Дик "да мечтаят" и за овце:

Или за нещо съвсем друго:

Група изследователи на Google разказват за обучението на изкуствените невронни мрежи да рисуват в това ново течение, наречено Inceptionism. Невронните мрежи могат или да създадат картина от обикновен шум, или от произведения, създадени от хората.

Невронните мрежи оперират на десетки слоеве: един може да търси ъгли в изображението, друг - граници, следващ - да сглоби детайлите на изображението в обект, като например сграда, дърво или глава на животното.

Картините стават наистина странни. Софтуерът на Google може да открива цели обекти в рамките на едно изображение - и да поиска от мрежата: "Каквото и да се види там, искам повече от него!"

Софтуерът на Google създава обратна връзка: ако облакът изглежда малко като птица, мрежата ще го направи да изглежда още повече като птица. Това от своя страна ще направи мрежата да познае птицата още по-ясно на следващия ход и така нататък, докато не се появи нещо много подробно на птица, привидно от нищото.

Резултатът е близък до търсенето в подсъзнанието на изкуствения интелект. Ето какво е видяла самообучаващата се мрежа в снимка на облаци със задача да идентифицира животни:

Ето какво се е получило:


А това са някои едри детайли от новото изображение:


Google разкрива някои интересни нови приложения за технологията. Както инженерите на Google казват: "...невронните мрежи могат да се превърнат в инструмент за художници - нов начин да изразят визуалните си концепции - или може би дори да се хвърли малко повече светлина върху корените на творческия процес като цяло."

Ето няколко картини от галерията Inceptionism от невронни "сънища" - генерирани от чисто случаен шум.

А тук може да видите цялата галерия.


Поп Дръвчо 20.06 2015 в 22:12 1
+ 30
- 1
Толкова усилия за резултат, който може да се постигне с легализиране на някои растения...
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.