30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 3 декември 1992 г. е изпратен първият SMS

| На този ден 03 декември 509560
Снимка: wikipedia

На 3 декември 1992 г. инженерът Нийл Папуърт изпраща първото текстово съобщение (SMS) с текст "Весела Коледа" от персоналния си компютър към мобилен телефон в британската Vodafone.

Това е около една година след въвеждането на GSM стандартите за мобилни телефони в Европа.

През 1982 г. Европейската конференция на пощенската и телекомуникационна администрация CEPT group одобрява план, изискващ услугите, предоставяни от обществените информационни мрежи, да бъдат достъпни и за мобилните телефони.

В резултат на това от 1984 г. група инженери, сред които Фридхелм Хилебранд (Deutsche Telekom), Бернар Жилбер (France Télécom), Фин Тросбю (Telenor), Кевин Холи (Cellnet), Иън Харис (Vodafone) започват да развиват концепцията за SMS, като поставят и границата от 160 знака за първите съобщения, смятайки ги за „напълно достатъчни”.

Трябва да изминат цели 8 години, преди да се появи първото SMS съобщение. На 3 декември 1992 г. Нийл Папуърт (Neil Papworth), тестов инженер от Sema Group (по-късно Mavenir Systems), изпраща първото в света SMS съобщение чрез персоналния си компютър (мобилните телефони по онова време не са притежавали опция за текстови съобщения) по GSM-мрежата на Vodafon във Великобритания до мобилния телефон „Orbitel 901“ на своя приятел Ричард Ярвис, поздравявайки го с „Весела Коледа”.

За Short Message Service или услуга за кратки съобщения е възприето съкращението SMS, макар че е достатъчно и  само "кратки съобщения" (Short Message). Причината е може би, че SM се използва и като съкращение за садомазохизъм.

Услугата първоначално е замислена като начин да се изпрати информация за нарушения в GSM мрежата на абоната и всъщност е вторичен продукт и поради това често се предлага безплатно. Тя обаче стана най-големият източник на приходи за мрежовите оператори.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Телефони
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.