29 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Коледни чудеса или защо елените променят цвета на очите си (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 декември 2016 в 10:40 113970

Може да изглежда като чудо, но е научен факт - всяка година в края на декември, в навечерието на Коледа, елените променят цвета на очите си от златисто в тъмно синьо.

Тази метаморфоза на цвета на очите на елените, случваща се два пъти годишно, е свързана с уникалните условия на осветление в Северния полярен кръг, установиха биолози от Университета на норвежкия град Тромсо, съобщава Science Daily.

Очната ябълка на северния елен е способна да се адаптира към радикално противоположни варианти на осветление, които са характерни за Арктика. Коледа съвпада със средата на 10 седмичния период на непрекъсната тъмнина - заради отсъствието на слънце в Арктическия пейзаж преобладават размити форми и синкави отенъци.

Но от средата на май режимът на осветление в Северния полярен кръг се изменя коренно - Слънцето не залязва въобще, а неговите лъчи се отразяват от все още неразтопения сняг буквално ослепително.

"Летни" очи

"Зимни" очи.

Природата е дала на елените уникален механизъм - в периода на тъмнината полярните обитатели променят цвета на очите си от златен на син. Сините очи виждат по-малко ясно от златистите, но са хиляди пъти по-чувствителни към светлината.

Десет години изучаване на явлението и многобройни анализи на "зимните" и "летни" еленови очни ябълки са позволили на учените да разберат естеството на промените, които настъпват в органите на тези животни. Неврологът Глен Джефри (Glen Jeffery) разкри, че промяната на цвета настъпва не в ириса на окото, а в отразяващата повърхност зад централната част на ретината, наречена "огледалце" - tapetum lucidum (TL). Изчезнала при човека, тази част на окото се среща в много нощни животни.

Благодарение на тази анатомична особенност нощните видове виждат през нощта - TL отразява светлината вътре в окото, стимулирайки светлинните рецептори в ретината. "Огънчетата" в очите на котките, гледащи в автомобилните фарове са отражението на светлина в това "огледалце" на животното.

Учени са установили, че цвета на светлината, отразена от TL на елена зависи от налягането на течността в окото. През тъмните месеци зениците на северния елен се разширяват, за да поеме колкото се може повече светлина. Този процес не позволява на течностите в очната ябълка да се дренират свободно. Това компресира TL, намалява на пространството между колагеновите влакна в тъканите и по този начин отразява по-късите дължини на вълните, заради което се променя цветът на очите от златист в тъмно син в арктическите зими.

Предишна работа от професор Джефри и норвежките му колеги от Тромсьо показва, че очите на арктическите елени могат да виждат ултравиолетовата светлина, която е в изобилие в Арктика, но е невидима за хората. Това помага на полярните обитатели да намират храна и да виждатм хищниците.

Синьото отражение от зимните очи на елените вероятно благоприятства тази ултравиолетова чувствителност.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Въпроси
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.