Изтече информация за секретната совалка X-37B (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 май 2015 в 15:43 7555 0

Кредит NASA/Boeing

Както ви съобщихме, безпилотната космическа совалка X-37B, една от най-секретните технологии на Военновъздушните сили на САЩ, се готви за следващия си старт от мисията Orbital Test Vehicle (OTV) 4, който е насрочен за 20 май 2015 от космодрума в Кейп Канаверал.

Наскоро научихме и целта на полета на този малък космически кораб  - да тества нов йонен двигател на базата на ефекта на Хол.

Космическият апарат X-37B, който прилича на малка космическа совалка, е един от двата еднакви космически кораби, построени от Boeing Phantom Works. До момента, тези два кораба са направили три дълги космически полета в орбита около Земята, като прекарват там общо 1367 дни.

Тези мисии са обвити в мистерия, а ръководството на ВВС на САЩ дава оскъдни обяснения, че са само за тестване на технологии.

Йонните (плазмените) двигатели на Хол, които ще изпратят X-37B в космоса, са много сходни с йонните двигатели, които позволиха на изследователския космически кораб Dawn да достигне планета джудже Церера, поставяйки рекорд за скорост в открития космос.

Принципът на действие на йонните двигатели се състои в улавянето на електрони за йонизиране на атомите на инертния газ ксенон. Атомите на ксенона се оголват до ядра, т.е. йонизират се, до състояние, известно като плазма. Йоните след това се ускоряват от електрически полета и създават реактивна тяга.

Макар че произведената тяга на йонния двигател е еквивалентна на теглото на лист хартия, двигателят е изключително ефективен и може да работи непрекъснато в продължение на много години, постигайки много високи скорости.

Експерименталният йонен двигател на Хол е разработен съвместно от експерти на научноизследователската лаборатория на ВВС (Air Force Research Laboratory, AFRL), в центъра Space and Missile Systems Center (SMC) и управлението Rapid Capabilities Office (CRO). Това по същество е модернизирана версия на двигателя, използван в първите три спътника на системата военна космическа връзка Advanced Extremely High Frequency (AEHF).

Намирайки се в околоземна орбита, космическият кораб X-37B ще включи йонния двигател и ще започне да прехвърля към Земята поток от телеметрични данни, които ще съдържат информация за функционирането и режима на работа на двигателя, за силата на тягата и др.

Вижте това кратко видео за принципа на йонния двигател:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !