Нобеловата награда за физика е за регистрирането на гравитационните вълни

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 октомври 2017 в 12:49 40305 0

Нобеловата награда за физика 2017  спечелиха трима учени - "за решителен принос към детектора LIGO и наблюдението на гравитационните вълни".

Наградата е разделена на две. Едната половина е присъдена на Райнер Вайс (Rainer Weiss), а другата половина е поделена между Бари К. Бариш (Barry C. Barish) и Кип С. Торн (Kip S. Thorne).

За първи път на 14 септември 2015 г. бяха наблюдавани гравитационни вълни. Тези вълни, прогнозирани от Алберт Айнщайн преди сто години, бяха произведени от сблъсък между две черни дупки и им бяха нужни 1.3 милиарда години, за да се стигнат до детектора LIGO в САЩ. 

Гравитационната обсерватория LIGO е съвместен проект с над хиляда учени от повече от двадесет страни. Нобеловите лауреати от 2017 "със своя ентусиазъм и решителност имат безценен принос за успеха на LIGO", заяви Нобеловият комитет.

След първия период на наблюдение, в който бе открита втора гравитационна вълна, GW151226, детекторът LIGO е спрян и модернизиран. На 30 ноември 2016 г. започна втората наблюдателна кампания на LIGO.

За трети път учените детектираха вибрациите на пространство-времето на 4 януари 2017. Наскоро бяха регистрирани и за четвърти път, но за първи път са видени от три обсерватории - освен от два детектора LIGO (Laser Interferometer Laser обсерватория) на Националната научна фондация (NSF), разположени в Ливингстън, Луизиана, и Ханфорд, Вашингтон, и от европейския детектор Virgo, финансиран от Френския национален център за научни изследвания CNRS и Националния институт за ядрена физика INFN, Италия, и се намира в близост до Пиза, Италия. 

Според теорията на Айнщайн за гравитацията, Общата теория на относителността, масивните обекти огъват тъканта на пространството и създават вълни, когато се ускоряват, например когато два обекта обикалят един около друг.

Гравитационните вълни са изключително малки - LIGO е настроен за откриване на вълни, които се простират в рамките на една хилядна от диаметъра на протона. Сблъсъците на черни дупки са едни от малкото събития във Вселената, които са достатъчно мощни, за да произведат достатъчно големи вълни в пространство-времето, за да могат да се регистрират със наличната техника.

Наблюденията на гравитационните вълни ще дадат нов инструмент на физиците за изучаване и разкриване на тайните на Вселената.

Нобеловата награда за физика за 2016 г. получиха Дейвид Тоулес (David J. Thouless), Дънкан Халдейн (F. Duncan M. Haldane) и Майкъл Костерлиц (Michael Kosterlitz) "за теоретични открития на топологични фазови преходи и топологични фази на материята".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !