10 ноември - Световен ден на науката

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 ноември 2015 в 12:34 7843 1

От 2002 г. по инициатива на ЮНЕСКО се отбелязва Световният ден на науката за мир и устойчиво развитие.

Идеята за международен ден на науката е предложена през 1999 г. по време на Световната конференция по въпросите на науката под егидата на ЮНЕСКО. През 2001 г. празникът е одобрен и от тогава се чества в повечето страни по света и набира все повече популярност. По традиция ЮНЕСКО организира днес серия от научни и образователни дейности за широк кръг от участници, включени са и университети, които предлагат своя собствена програма от дейности за интересуващите се от науката.

На Световния ден на науката ЮНЕСКО провежда церемония по връчване на наградата Калинг - тя се присъжда ежегодно на най-добрия популяризатор на науката. През 2015 г. наградата ще бъде връчена на аржентинския биолог Диего Андрес Коломбек.

Тази година Международният ден на науката поставя акцент върху достъпа до качествено научно образование, което развива у младите хора широк спектър от качества и учения, необходими за разрешаването на локалните и глобалните предизвикателства. По този повод на 10 ноември в централата на ЮНЕСКО ще бъде представена и новата онлайн Световна научна библиотека (WorldLibraryofScience) със свободен достъп, която съдържа стотици специално разработени материали, снимки, илюстрации и научни концепции, представени по начин, разбираем от широката публика.

Изданието на ЮНЕСКО „Научен свят“ („A World of Science“) е още една платформа за популяризиране на съвременни дебати в различни полета на науката – управление на водни източници, защита на биоразнообразието, устойчиво и екологично земеделие, климатични промени и други. Последният брой на списанието можете да изтеглите тук.

Повече информация за инициативите, свързани с Международния ден на науката за мир и устойчиво развитие, можете да намерите тук.

Наука OFFNews поздравява всички учени и фенове на науката. Ние споделяме веруюто на физика-нобелист Стивън Вайнберг: "Единствено стремежът да опознаем Вселената може да осмисли жалката ни позиция в мащабите на пространството и времето".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2015 в 23:25

НАСА звездите си ги нареди, други пък ги разреди. НАСА уредите взе да ползва, за да подреди всичките звезди. Накрая планетите ги натовари, други пък ги разтовари, за да уреди всичките беди на планетата една, наречена Земя.