30 000 лв. годишна стипендия и предприемаческо обучение за млади учени

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 юли 2018 в 15:47 2928 0

Конкурс за стипендия "Предприемач в науката" и обучение за предприемаческо мислене и умения са част от проекта на фондация "Карол Знание", чиято цел е създаване предприемачи в науката и е насочен към млади учени в областта на нано- и биотехнологиите.

Дизайнът на обучението "Предприемачи в науката" е създаден за учени и включва теми с изцяло практическо приложение - създаване на научен продукт, трансфер на технологии от науката към бизнеса, предприемаческо мислене и лична ефективност, теория и практика на стартъп и спин-оф компании, финансиране на научни проекти, интелектуална собственост, личен брандинг, нетуъркинг и презентационни умения.

Специално място е отредено на иновационните екосистеми и моделът на Кеймбридж, като лектор по темата ще бъде мениджърът на проекта Нели Олова. Тя е завършила докторантура по епигенетика в Кеймбриджкия университет и предприемачески курсове за докторанти в Cambridge Judge Business School - бизнес школата на Кеймбриджкия университет.
Другите лектори ще са учени-предприемачи, хора от бизнеса, които ще споделят реални бизнес казуси от България и света, добри практики и истории на успеха.

Финалът на обучението ще е конкурс за годишната стипендия "Предприемач в наука", в размер на 30 000 лв. Право да кандидатстват ще имат само учени, завършили обучението "Предприемачи в науката". Те ще направят презентация на бизнес проектите си, като използват новите знания и умения. Оценка ще даде жури, съставено от лекторите в програмата.

Процедурата по кандидатстване ще бъде отворена до края на август. Самото обучение ще се състои от 19 септември до 21 ноември, а конкурсът за стипендията е предвиден за началото на декември.

Още подробности може да видите тук.

За подготовката на проекта фондация "Карол Знание", съвместно с Асоциацията на докторантите в България, проведе анкета сред научната общност Накъде след научната титла. Резултатите от нея показаха, че около 90% от учените и докторанти са готови да продължат работа по темата си, за да стигнат до практическо приложение. Половината са обмисляли по един или друг начин и възможността за собствен бизнес, а 9% са заявили, че имат конкретни намерения за свой стартъп.

***
ФОНДАЦИЯ КАРОЛ ЗНАНИЕ е създадена в началото на годината в публична полза, с цел подкрепа на български научни проекти с практическа приложимост. Основните средства за дейността на компанията се осигуряват чрез дарения на компаниите в групата на Карол, които повече от 25 години развиват своята корпоративна социална отговорност, подкрепяйки проекти в областта на образованието и науката. Освен стипендията за млад учен, всяка година ще се присъжда и стипендия на докторант в размер на 8000 лв.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !