Академичното spin-off предприемачество – предизвикателства и перспективи

Международен форум в рамките на проекта SCHOLARNET

SCHOLARNET Последна промяна на 18 април 2022 в 14:24 7199 0

На 7 април 2022 г. в обновените зали 400 и 401 Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ организира международен семинар, посветен на академичното предприемачество. Събитието е част от проекта за изграждане на изследователски капацитет SCHOLARNET, финансиран от Национална научна програма „Европейски научни мрежи“.

В семинара участваха представители на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Университета по хранителни технологии, Университета за национално и световно стопанство, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и др.

Водещите панелите - проф. Албена Вуцова и доц. Тодор Ялъмов коментираха същността, предизвикателствата, средата, проблемите и перспективите за развитие, както и социално-икономическите последици, свързани с академичното предприемачество в България. Научният дебат беше съпроводен с представянето на добри практики от висшите учебни заведения в страната, а Еразъм студенти от Грузия, Молдова и Румъния представиха свои разработки и концептуални модели в контекста на академичното предприемачество.

Научният семинар постави акцент върху т. нар. „трета мисия” на висшето образование и по-активното участие на научноизследователските институции в икономическата дейност на страната. Необходимостта от развиване на предприемачество в университетите е приоритет, залегнал и в Иновационната стратегия за интелигентна специализация за периода 2021-2027 г.

За повече информация относно проекта SCHOLARNET, моля посетете www.scholarnet.eu и уеб-сайта на Стопанския факултет: www.uni-sofia.bg/feba

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !