Българо-американска научна конференция в областта на българистиката под надслов „Отвъд границите“

Катя Димитрова Последна промяна на 07 юли 2016 в 08:00 1654 0

Кредит http://www.bas.bg

От 27 до 29 юни 2016 г. в София се проведе Десетата българо-американска конференция под наслов „Отвъд границите“ („Beyond the Borders“), на която организатор беше Съветът за чуждестранна българистика при Българската академия на науките.

Конференцията продължава започналата през 1973 г. традиция на българо-американските научни диалози в областта на българистиката, които се провеждат всеки 4 години с алтерниращо домакинство от българска страна и от страна на Асоциацията за българистика на Северна Америка.

С избора на тазгодишната тема вниманието беше фокусирано върху многоаспектната тема за границите като исторически и културен, обществен и политически, духовен и познавателен феномен.

Представени бяха доклади и постерни презентации от водещи и млади учени в различни полета на българистиката от САЩ, Канада, България, Норвегия, Швеция и Южна Корея. Сред гостите се открояваха имената на безспорни авторитети като Дейвид Бирнбаум, Фредерик Чери, Даниел Колинс, Кетрин Рудин, Дона Бучанън, Кйетил Ро Хауге и др.

Конференцията доказа, че въпреки общия отлив от славистиката по света, интересът към българистичните изследвания не е изгубен и че българистиката се развива и обогатява с нови актуални тематични полета. Бяха представени нови гледни точки в осмислянето на езика, литературата, изкуството, историята и обществото в диахронен и синхронен план.

Специален акцент бяха темите, свързани с политиката и културата в близкото минало и съвременността, които предизвикаха и най-оживените дискусии.

Конференцията се реализира благодарение на финансовата подкрепа от спонсорите на събитието – Посолството на САЩ в България, Комисията „Фулбрайт“ в София и Американския изследователски център в София.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !