Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Бизнес и хуманитаристи се обединиха на третата годишна конференция на ЦВП „Наследство БГ“

Учени, бизнес и институции намериха обща кауза - развитие на българското културно и историческо наследство

Наследство БГ Последна промяна на 27 април 2023 в 00:01 4218 0

За трета поредна година Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ проведе своята Годишна научна конференция. В Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей на БАН се събраха десетки учени и докторанти в сферата на хуманитарните науки, които презентираха своите най-значими разработки от последната година.

Повод за събитието беше Международният ден за опазване на паметниците на културата на 18 април, като конференцията продължи и в следващите 2 дни. Преподаватели от Софийския университет и НСА и учени от 4 института на БАН презентираха теми в 5 модула - свои трудове в областта на здравето, спорта и развитието на уелнес програми, както и исторически, културни и технологични разработки за дигитализация на архиви и триизмерно лазерно сканиране на археологически обекти.

За първа година конференцията беше отворена и към външни участници - учени и преподаватели, които не са част от Центъра за върхови постижения, но имат отношение към реализирането на негови проекти. Сред гост-лекторите бяха учени от Националния институт за недвижимо културно наследство, както и представители на бизнеса - в лицето на архитектурното дружество Аркитекчъръл Спайс, които презентираха нови технологични решения за опазване на архитектурно наследство.

“Дискусията се провежда между специалисти, но идеята е тя да бъде социализирана, така че да достигне до максимално големи кръгове от обществото и бизнеса", обясни модераторът на модула Здраве и спорт, проф. д.н. Емануел Мутафов.

Представени бяха още идеи за приближаване на малкия и среден бизнес, които се занимават с производството на мед, отглеждането на маслодайна роза и използването им във все по-набиращата популярност у нас уелнес индустрия. Повдигната беше още темата за възможността минералните извори и ресурси в България да се използват като източници на зелена енергия.

“Наследство БГ се превръща постепенно в запазена марка, тъй като това е единственият Център за върхови постижения, изцяло посветен на хуманитаристиката.”, каза пред БНР проф. д.н. Мутафов, който е също главен редактор на печатното издание на проекта.

“Бюлетин „Наследство БГ“ – Научни известия” вече има 3 издадени броя, като през 2023 г. предстои тиражът на още два - с обобщените материали от тазгодишната конференция. Списанието се издава на български и английски и е достъпно във всички регионални библиотеки, като безплатна бройка може да се заяви и в офиса на ЦВП „Наследство БГ“ в Софийския университет. Онлайн е достъпен и дигиталният формат на изданието - на уебсайта на проекта: https://www.nasledstvo.bg/научни-известия/броеве/

Днес от 14:30 в сградата на Регионалния исторически музей - София ЦВП “Наследство БГ” ще представи и годишния си календар за април 2023 - март 2024 г. на тема “Европейската етническа картография за Македония (средата на XIX - 1878)”.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !