Четвърти учен от Сибирския клон на РАН е арестуван за държавна измяна

Ученият Валерий Звегинцев е заподозрян в държавна измяна след статия за газовата динамика

Ваня Милева Последна промяна на 17 май 2023 в 07:34 4454 0

Валерий Звегинцев
Валерий Звегинцев. Скрийншот от видео на "Настоящее Время".

Главният научен сътрудник на Института по теоретична и приложна механика (ИТАМ) на Сибирския клон (СО) на Руската академия на науките Валерий Звегинцев е заподозрян в държавна измяна. Това се казва в отворено писмо, публикувано на сайта на ИТПМ СО РАН.

Ученият е задържан преди три седмици. Сега е под домашен арест, обвинен е по един от най-тежките членове 275 („държавна измяна“) от Наказателния кодекс на Руската федерация. Повод за задържането е статия на Звегинцев в иранско списание за газовата динамика. В същото време, според източник на ТАСС в Сибирския клон на Руската академия на науките, преди публикуването статията е преминала две експертизи за евентуална секретност.

Интересно е, че академичният съвет е гласувал своето обръщение единодушно.

"Виждаме, че всяка статия или доклад може да доведе до обвинения в държавна измяна. Това, за което днес ни награждават и дават за пример на другите, утре става причина за наказателно преследване. В тази ситуация е невъзможно да работи нашият институт".

В своето отворено писмо новосибирските учени споменават още трима колеги, обвинени в измяна през изминалата година: Анатолий Маслов, главен научен сътрудник на Института по теоретична и приложна механика, Александър Шиплюк, ръководител на института, и Дмитрий Колкер, служител на Института по Лазерна физика. Последният умира няколко дни след ареста - имал е четвърти стадий на рак.

Учените отбелязват, че материалите и публикациите на Маслов, Шпилюк и Звегинцев са били многократно проверявани от експертната комисия на Института по приложна механика и не са открили в тях „информация с ограничен достъп“. Авторите призовават руските власти, научни и индустриални организации, учени и „всички загрижени граждани“ да защитят руската наука и да я спасят „от предстоящия колапс“.

Източник: Новосибирские ученые сообщили об аресте еще одного коллеги по делу о госизмене. Это четвертый известный случай за год, Медуза

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !